verlichting woonkamer
Lifestyle tips

Tips voor verlichting voor de woonkamer

Eén van de moeilijkste dingen bij de inrichting van de woonkamer, vond ik de verlichting. Want ik wil niet in een felle spotlight zitten, maar ook niet in een donkere grot. En met het ruime aanbod aan hang- en staande lampen, als ook bijvoorbeeld spotjes, is het lastig om te weten wat je waar plaatst. Voor wie hetzelfde probleem heeft, zet ik graag tips voor verlichting voor de woonkamer op een rij!

1. Natuurlijk licht in de woonkamer

Voordat je gaat kijken welke lampen je nodig hebt, is het goed om eerst het natuurlijk licht in de kamer te bekijken. Dit is tenslotte gratis licht waarvan je kunt profiteren.

2. Verlichting woonkamer: Functie

In een woonkamer heb je vaak verschillende lampen nodig die elk een eigen functie hebben. Het is aan te raden om een lichtplan te maken, waarin je de verschillende soorten verlichting aangeeft. Denk bijvoorbeeld aan functionele verlichting en sfeerverlichting. Voor een woonkamer is het aan te raden dat je voor iedere categorie ten minste één lamp plaatst. Door te kiezen voor verlichting met een dimmer kun je mogelijk één lamp voor meerdere functies gebruiken.

De makkelijkste manier om een lichtplan te maken is in de plattegrond van de ruimte. Zo kun je ook de indeling van de meubels en de ramen aangeven. Goed om te weten! Een lichtplan maak je vooral voor ´s avonds als het donker is. Daglicht laat je buiten beschouwing. Tenzij er natuurlijk overdag bijna geen natuurlijk licht binnenkomt. En je dus ook overdag lampen nodig hebt.

3. Soort verlichting in de woonkamer

In het lichtplan ga je dus de verschillende soorten verlichting voor de woonkamer aangeven. Wat zijn de functies waar je aan kunt denken?

verlichting woonkamer

Basisverlichting

De basisverlichting zorgt ervoor dat je goed zicht hebt in de woonkamer. Het is de eerste verlichting die je aandoet als je thuiskomt of de woonkamer inloopt. Een plafondlamp met voldoende verlichting is bijvoorbeeld een goed startpunt voor de verlichting.

Verlichting voor de eettafel

Je wilt natuurlijk wel kunnen zien wat je eet. Een hanglamp boven de eettafel is hiervoor een aanrader. Je kunt kiezen voor één lichtpunt of juist voor meerdere (kleine) lampen of lichtpunten boven de eettafel.

Sfeerverlichting

Dit is mogelijk de lastigste stoort verlichting om te kiezen. Je moet namelijk rekening houden met de verschillende soorten licht (direct licht of juist indirect licht) en de diverse soorten armaturen. Kies je een staande lamp of juist een wandlamp? Een vloerspot of een hanglamp zijn natuurlijk ook mogelijk. En, waar plaats je de sfeerverlichting? Door de juiste lampen op de juiste plek te plaatsen, zorg je voor een gezellige huiskamer.

Leeslampen

Het is belangrijk om voldoende licht hebben om bij te kunnen lezen. Je kunt hiervoor heel goed een lichtpunt bij je favoriete stoel plaatsen. Zo kun jij heerlijk in je boek duiken, zonder dat de andere personen in de huiskamer ook in de spotlight zitten.

Accentverlichting

Mogelijk wil je in de woonkamer iets uitlichten, zoals een boekenkast of een schilderij. Daarvoor plaats je dan accentverlichting. Een spotje of een wandlamp kan hiervoor heel geschikt zijn

Wandlampen

Als je diepte in de woonkamer wilt aanbrengen, kun je voor wandlampen kiezen. De woonkamer oogt ook hoger als je wandlampen met indirect licht op strategische plekken plaatst.

4. Kies de juiste lamp

Als je weet welke verlichting je waar in de woonkamer wilt plaatsen, is het tijd om de lamp uit te gaan zoeken. Denk hierbij niet alleen aan de vorm van de lamp, maar ook aan de lichtbron die je erin plaatst. Je wilt tenslotte voorkomen dat je een lichtbron kiest die te sterk is voor de gekozen lamp. De kleurtemperatuur is ook belangrijk – kies je voor wit licht of juist een warme verlichting.

Tip: kies voor LED verlichting en daarmee voor duurzaamheid. LED-lampen hebben namelijk een lange levensduur en een laag energiegebruik. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in allerlei lichtkleuren, zodat je de perfecte lamp kunt vinden voor jouw woonkamer verlichting.

Succes met het bepalen van de juiste verlichting voor de woonkamer!

logodisclaimer

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *