vakantie in friesland tips
Europa,  Reizen

Vakantie in Friesland tips

Ben jij wel eens in Friesland geweest? Deze provincie in het noorden van Nederland klinkt misschien ver weg. Maar is zeker de moeite van een bezoekje waard. Toen ik nog bij mijn ouders in Den Helder woonde, hoefden we alleen maar de Afsluitdijk over te steken en we waren in Friesland. Maar ook als je van verder weg komt is Friesland niet moeilijk te bereiken. En als je de mensen in het Fries hoort praten, voelt het een beetje alsof je op bezoek bent in een ander land. Je krijgt gelijk het gevoel alsof je op vakantie bent! Waarom zou je deze provincie moeten bezoeken? Graag deel ik vakantie in Friesland tips. Natuurlijk voor als je met kids erop uit trekt.

Veelzijdig Friesland

Friesland, of Fryslân zoals het in Fries bekend staat, biedt als provincie een veelheid aan moois. Niet alleen vind je er volop natuur, ook zijn er volop mogelijkheden voor watersporten. En natuurlijk ontbreken culturele uitjes niet. Naast kleine dorpjes, kun je ook grote(re) steden bezoeken. Als je met de auto of fiets door Friesland rijdt, zal je snel opvallen dat je hier vooral veel akkers en weilanden tegenkomt. Met tussendoor sloten en vaarten. Je geniet hier van weidse uitzichten over de polders. De combinatie van alles wat er in de provincie te doen is, maakt Friesland een aantrekkelijke provincie voor jong en oud.

Vakantie in Friesland tips voor op het water

De vele meren, plassen en vaarten bieden volop mogelijkheden voor activiteiten op het water. Tenminste, als het niet te koud is natuurlijk. Of regent, wat helaas in Nederland wel eens voorkomt. Zeilen, een tocht met een sloep maken of surfen of meevaren op een Skûtsje (het Friese woord voor schuitje) zijn slechts voorbeelden van wat er mogelijk is op de Friese wateren. Ook de ligging aan de Waddenzee laat je van het water genieten. Ga bijvoorbeeld wadlopen bij laag water. Niet alleen leuk voor de ouders. Ook kinderen van alle leeftijden zullen hier zeker veel plezier aan beleven.

vakantie in friesland tips

Vakantie in Friesland: tips voor overnachtingen

Mogelijk ga je voor een dagje naar Friesland. Maar als je langer deze provincie gaat bezoeken, wil je natuurlijk ook op een fijne plek overblijven. Er zijn verschillende websites waar je voor vakantiewoningen Friesland terecht kunt. Hier vind je onder meer kindvriendelijke accommodaties op bijzondere plekken. Verblijf bijvoorbeeld aan het water of juist midden in de natuur of tussen de duinen. Natuurlijk kun je ook in een grote stad zoals Leeuwarden verblijven als je op zoek bent naar een levendige omgeving. Klik op de button hieronder en ontdek tips voor vakantiewoningen Friesland!

Activiteiten met kinderen

In Friesland zit je ook goed als je op zoek bent naar een culturele activiteit. Of een uitstapje in de natuur. In de provincie ontbreken natuurlijk attractieparken niet om te bezoeken. Graag zet ik 5 Vakantie in Friesland tips voor met kinderen op een rij! In willekeurige volgorde natuurlijk.

 1. Natuurmuseum Fryslân

  Als je, samen met je kids, alles over de natuur wilt ontdekken, kun je een bezoek brengen aan het Natuurmuseum Fryslân (Leeuwarden). Hier kun je onder een groot skelet van een potvis bekijken. Ook zijn er steeds wisselende tentoonstellingen om te bekijken. Het museum organiseert ook allerlei activiteiten voor jong en oud, zodat je hier altijd iets nieuws kunt leren en beleven.

 2. Attractiepark Duin en Zaathe

  In Appelscha ligt Attractiepark Duin en Zaathe. Dit is een leuk park dat attracties biedt voor het hele gezin. Zo vind je er activiteiten voor de kleintjes zoals autoscooter en luchtkussens als meerdere achtbanen voor de oudere kids. Een spookhuis en een indoor Apenkooi ontbreken hier niet.

 3. Eise Eisinga Planetarium

  In Franeker moet je zeker het Eise Eisinga Planetarium niet overslaan. Dit is het oudste planetarium ter wereld dat nog in werking is. En gevestigd in een historisch woonhuis. Hier kun je astronomische instrumenten aanschouwen en exposities over het heelal en het zonnestelsel. Ook is er een filmzaal waar je documentaires kunt bekijken.

  blotevoetenpad

 4. Blotevoetenpad

  De vele natuurgebieden in Friesland organiseren ook allerlei activiteiten voor jong en oud. Zo kun je bij het Drents-Friese Wold het blotevoetenpad lopen. Dit is een pad van 2 kilometer door het natuurgebied. En zoals de naam doet vermoeden, leg je dit op blote voeten af. Onderweg kom je een ondergrond van zand tegen, maar ook water om door te lopen. En natuurlijk zul je takjes en dennennaalden tussen je tenen voelen. Aan het eind is er trouwens een wasplaats om je voeten weer schoon te spoelen.

 5. Fries Scheepvaart Museum

  De geschiedenis van de Friese scheepvaart staat centraal in het Fries Scheepvaart Museum. Je vindt dit museum in Sneek. Hier leer je alles over de Friese zeemacht. Ook komt de geschiedenis van Sneek aanbod en de Elfstedentocht. Je komt hier oog in oog te staan met schepen en scheepsonderdelen.

Ben jij wel eens in Frieland geweest? En wat zijn jouw vakantie in Friesland tips? Deel ze vooral!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *