barcelona en het coronavirus
Barcelona life

Barcelona en het Coronavirus

Het is begin november 2020 en het houdt iedereen nog steeds in zijn greep: het Coronavirus. In elk land worden andere maatregelen genomen om het virus te bedwingen. En hebben de inwoners andere vrijheden. Hoe staat het ervoor in Catalunya? Graag vertel ik je uit eerste hand meer over Barcelona en het Coronavirus.

Avondklok in heel Spanje

In Spanje is door de landelijke overheid een vorm van de noodtoestand (staat van alarm) afgeroepen voor een flink aantal maanden. Hierdoor is het mogelijk om een avondklok in te stellen. Deze geldt in principe van 23.00 – 06.00 uur, maar elke provincie mag hier met 1 uur eerder of later van afwijken. In Barcelona hebben wij een avondklok vanaf 22.00 uur. Alleen met een goede reden én een bewijs hiervan mag je je gedurende de avondklok op straat begeven.

Straten zonder terrassen

Nu zal ik eerlijk zeggen dat wij persoonlijk weinig van de avondklok merken. Al een aantal weken is namelijk ook alle horeca gesloten. Dus even lekker een terrasje pakken of met vriendinnen uit eten gaan zit er niet in. Nu mogen we zo ie zo niet met zoveel mensen afspreken. Op het moment van schrijven mag je met maximaal 6 personen bij elkaar komen. Wat afwijkend is met Nederland, is dat kinderen hier wel meetellen. In ons geval zijn wij dus met z’n vieren. En mogen we nog met maximaal 2 andere personen afspreken. Tegelijkertijd mijn schoonzusje met haar vriend en mijn schoonouders zien mag dus niet.

Beperking in de stad

Gelukkig wonen we wel allemaal in Barcelona stad en kunnen we in het weekend wel afspreken. Of met mijn schoonouders of met mijn schoonzusje dus. Want ja, een andere maatregel is dat wij tussen vrijdag en maandag de stad niet uit mogen. Van maandag tot vrijdag geldt een reisverbod buiten de provincie. En mogen we Catalunya dus niet uit. En voor het weekend komt daarbij dat we de stad niet uit mogen. Nu maken we in de winterperiode minder uitstapjes. Maar het is vooral jammer dat de mogelijkheid als je iets wilt ondernemen, dus niet bestaat.

Ook zijn helaas alle activiteiten in de stad zoals sportscholen, voetbalverenigingen en andere sportclubs verplicht gesloten en afgelast. Maar daar worden ook weer creatieve oplossingen voor gezocht. Zo volg ik mijn yogales vanaf huis via videobellen. En worden er vele sportactiviteiten in kleine groepjes in de openlucht in bijvoorbeeld de parken en op het strand georganiseerd.

Barcelona zonder toeristen

Het is verder over het algemeen heel rustig op straat. Waar de straten normaal gesproken vol zijn met toeristen en terrassen, is het nu op veel plekken uitgestorven. De toeristen hebben we al een flink aantal maanden moeten missen. En de terrassen mogen vanwege de sluiting van de horeca niet uitgezet worden. En dat is best een vreemd gezicht voor een land waar normaal gesproken veel buiten wordt geleefd. De mensen die je op straat ziet, lopen allemaal met een mondkapje. In Spanje is het vanaf 6 jaar verplicht dat je zodra je de deur uitstapt een mondkapje draagt. Ook zijn veel winkels gesloten. Omdat ze niet open mogen gezien de maatregelen of omdat ze door de situatie hun deuren voorgoed hebben moeten sluiten.

Hoe is onze situatie nu?

Onze wereld is wat kleiner geworden. We kunnen er minder op uit trekken en zijn meer aan huis gebonden. Tegelijkertijd kijken we ook positief naar wat we wel hebben. We wonen in de buurt van het strand. En de weekenden gaan we, op tijd voordat iedereen gaat, lekker naar het strand. De kids hebben daar alle ruimte om te spelen. En de kinderen gaan gelukkig nog gewoon naar school. Hierdoor hebben manlief en ik uren om zonder onderbrekingen te kunnen werken. Ook proberen we de mensen waarmee we contact hebben wat te beperken. Dus uit school gaan we niet met de kids naar het park, maar naar huis om daar te spelen. Doordat het vroeger donker wordt, is dat ook niet zo erg. Gelukkig zijn de huidige maatregelen veel minder drastisch dan de situatie in maart 2020. Hierover heb ik eerder mijn verhaal gedaan in de Helderse Courant.
debby in barcelona

Reisadvies en ontwikkelingen

Wil je meer weten over de situatie van het Coronavirus in Barcelona, Catalunya of Spanje? Kijk dan eens op de Facebookpagina van de Nederlandse Ambassade in Spanje. De Nederlandse ambassadeur geeft regelmatig updates. En deze zijn niet alleen informatief over het virus, ook worden er vaak extra interessante weetjes gedeeld. Kijk ook goed naar het reisadvies voor Barcelona en Spanje. Zowel vanuit Nederland als België wordt op het moment van schrijven afgeraden om naar Barcelona te komen. Je kunt de laatste stand van zaken bekijken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *