binnen zitten
Barcelona life

Binnen zitten met het hele gezin

Het houdt de hele wereld bezig: het Coronavirus. En de genomen maatregelen om het virus tegen te gaan. Doordat deze anders zijn in elk land, zal ook de ervaring die iedereen heeft in deze tijden wisselen. Graag deel ik mijn verhaal uit Spanje met je. Hoe is het om al wekenlang geheel binnen te zitten met twee kleintjes van 3 en 4 jaar?

Zoals je mogelijk op het nieuws hebt gehoord, is in Spanje alles gesloten. Alles, behalve supermarkten en apotheken. Je mag hier alleen naar je werk als je in een sector werkt die onmisbaar is in deze tijden. Zoals de zorg. Restaurants, kledingwinkels, witgoedzaken, noem het maar op – alles is hier verder gesloten. En als je de straat op moet om bijvoorbeeld naar je werk te gaan, heb je een speciaal bewijs nodig die aangeeft waar je heen gaat.

In de rij voor de supermarkt

We mogen dus wel gewoon levensmiddelen kopen. Maar, je mag alleen naar de supermarkt die het dichts bij jou in de buurt is. Even lekker uitgebreid boodschappen doen in een grotere supermarkt die verder weg ligt, is eigenlijk niet mogelijk. En er mag maar 1 persoon per huishouden naar de winkel. In de supermarkten zelf mag een maximaal aantal personen naar binnen. Dit aantal is afhankelijk van het aantal m2 van de winkel. Er staat dus vaak een lange rij voordat je de supermarkt in kunt. En er wordt sterk aangeraden om met een masker en handschoenen aan naar buiten te gaan. Dit doen manlief en ik dan ook zeker. Boodschappen doen is nu een uitje voor één van ons. We gaan ongeveer om de 4 dagen en wisselen elkaar af. Zo komen wij af en toe toch buiten.

Binnen zitten met kids

Voor de kinderen is dit anders. Want die mogen eigenlijk de straat helemaal niet op. Dit betekent in ons geval dat we twee kleintjes hebben die al ruim 3 weken binnen opgesloten zitten. Wij wonen in het centrum van Barcelona, waar je alleen maar flats vindt. Hier dus geen tuin hebben waar de kids kunnen spelen. Gelukkig hebben we een balkon waar we elke dag lekker even in het zonnetje zitten. Bellen blazen, zaadjes planten en buiten tekenen vinden ze ook erg leuk. Zo doen we toch de nodige vitamientjes op. Vanaf dit balkon klappen we trouwens ook elke avond om 20.00 uur met de rest van de buren voor de zorgverleners. De kinderen weten dit al precies. Na het eten gaan ze klappen voor alle mensen die hard aan het werk zijn tegen het virus. Ze gebruiken dit moment trouwens ook om wild naar de andere buren te zwaaien en kusjes te blazen.

binnen zitten

Contact met vriendjes en vriendinnetjes

Aan de kids merk je wel dat ze het samen spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes missen. Ook hun opa’s en oma’s en ooms en tantes en kleine nichtje missen ze heel erg. Gelukkig kunnen we met iedereen fijn videobellen om zo toch contact te houden. Dat doen we dan ook heel regelmatig. En de oudste heeft twee keer per week zijn Engelse les via een videoconversatie. De eerste keer dat hij een aantal van zijn klasgenootjes weer zag, werden ze allemaal heel wild van enthousiasme. Hij heeft Engelse les nog nooit zo leuk gevonden als nu waarbij hij zijn vriendjes kan zien 🙂

Bewegen, sporten en dansen

We kijken nu vooral uit naar het moment dat hier wordt aangekondigd dat we straks weer beetje bij beetje met de kids buiten een rondje mogen gaan lopen. Zodat ze hun energie buiten kwijt kunnen door lekker te rennen, springen en fietsen. Tot die tijd moeten ze het toch gewoon doen met rondjes door de flat rennen. En dan niet zomaar rondjes. Nee, rondjes met een hele hindernisbaan die we door de gang en woonkamer opzetten. Er worden hier door scholen, sportverenigingen en buitenschoolse opvang allerlei creatieve oplossingen geboden om met de kids binnen in huis te laten bewegen. De kleine meid vindt de hindernisbanen trouwens maar een hoop gedoe. Die heeft liever dat ik op YouTube minidisco-liedjes opzoek, zodat ze lekker kan dansen en springen.

Nieuw ritme voor gezin

We vervelen ons zeker niet binnen. We hebben met de kids ook een prima ritme gevonden waarbij wij doordeweeks afwisselend kunnen werken. En de weekenden zijn er om leuke dingen te doen, zoals muffins bakken. En ja, we zijn wel losser met bijvoorbeeld een film op tv kijken. Doordat de kids ook nog wat kleiner zijn, hebben ze nog geen verplichte leerstof of huiswerk van school om te maken. We laten ze vooral lekker spelen en een beetje doen waar ze zelf zin in hebben. Het zijn tenslotte al tijden die gek genoeg zijn voor iedereen.

Hoe gaan jullie om met het binnen zitten en de maatregelen die er tegen het virus worden genomen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *