trouwen in spanje
Barcelona life,  trouwen

Trouwen in Spanje

Vriendlief en ik gaan trouwen in Spanje. In ons geval is het een logische keuze aangezien we hier wonen. Alleen houden wij niet een typische Spaanse bruiloft. Trouwen in Spanje werkt namelijk iets anders dan in Nederland. Het trouwen op zich natuurlijk niet. Je gaat naar het gemeentehuis of de kerk en wordt daar getrouwd. Maar er zijn zaken die wel anders gaan. Wat is een typische Spaanse bruiloft? En waarin verschilt die van een bruiloft in Nederland? Graag zet ik een aantal opvallendheden over trouwen in Spanje voor je op een rijtje.

Trouwen in Spanje: wie nodig je uit?!

Als je gaat trouwen in Spanje wordt in principe de hele familie uitgenodigd. Ooms en tantes, neven en nichten, achterneven en natuurlijk opa´s en oma´s staan allemaal op de gastenlijst. Waar in Nederland vaak het onderscheid gemaakt wordt tussen mensen die je voor de hele dag uitnodigt en mensen die je komen feliciteren op de receptie, kennen ze dit verschil in Spanje niet. Als je gaat trouwen in Spanje nodig je iedereen voor de hele ceremonie en trouwdag uit. Gastenlijsten van meer dan 150 personen zijn in Spanje eerder regel dan uitzondering.

Trouwcadeau voor een Spaanse bruiloft

Waar je in Nederland vaak een cadeau meeneemt, wordt het trouwcadeau in Spanje anders geregeld. Als je wordt uitgenodigd voor een Spaanse bruiloft moet je namelijk je eigen diner ´betalen´. Als bruiloft geschenk maak je vooraf al een bedrag over naar het bruidspaar voor het diner. Het bruidspaar stuurt hiervoor hun rekeningnummer naar alle gasten. En denk niet dat je met €25 of €50 wegkomt. Nee, je moet dan denken aan bedragen van €150 – €200 per persoon. Tel daarbij een nieuwe outfit en een eventuele overnachting buiten de stad bij op en je betaalt voor een bruiloft hetzelfde als voor een lang weekend weg.

trouwen in spanje

Kledingvoorschriften voor trouwen in Spanje

Bij een bruiloft in Spanje gaat iedereen op z’n best gekleed. Mannen in spijkerbroek en vrouwen in een kort rokje zul je niet snel zien. Een Spaanse bruiloft heeft wel iets weg van een gala. Dames gaan normaal gesproken in het lang, in een galajurk, en mannen strak in pak. Even een jurkje aantrekken dat je toch nog in de kast had hangen, voldoet meestal niet. En mocht het voorkomen dat je meerdere trouwerijen in één jaar hebt, is het redelijk normaal om voor elke bruiloft een nieuwe outfit te kopen als vrouw. Een jurk hergebruiken is eigenlijk not done! Ook een bezoek aan de kapper en visagist is trouwens een gebruikelijk onderdeel van de voorbereiding als je als gast wordt uitgenodigd voor een trouwerij in Spanje.

Op de foto met het bruidspaar

Een andere traditie die hoort bij trouwen in Spanje is dat alle gasten apart met het bruidspaar op de foto gaan. Vaak gebeurt dit voordat je aan het diner begint. Op een mooie plek op de locatie ga je, voordat je de zaal voor het diner inloopt. nog even op de foto. Na de bruiloft krijg je de mogelijkheid om de foto met het bruidspaar te kopen, zodat je een herinnering aan de dag hebt.

Eten tijdens een trouwerij in Spanje

Bij een trouwerij in Spanje is lekker eten een belangrijk onderdeel van de dag. Na de ceremonie staat er vaak een aperitief op het programma. Denk niet dat dit al het diner is. Gezien de uitgebreide selectie van hapjes die vaak geserveerd wordt, kan dit nog wel eens gedacht worden. Maar nee, het diner volgt daarna nog. Hierbij staan vaak én een hoofdgerecht met vis én een hoofdgerecht met vlees op het menu. Het dessert is de bruidstaart. In lijn met de andere tijden voor eten in Spanje, wordt het diner vaak laat geserveerd en duurt dit tot midden in de nacht. Ook aan het eind van het feest staat eten centraal. Voordat iedereen naar huis gaat, worden er vaak nog snacks geserveerd, zodat je met een volle maag weggaat.

Trouwen in Spanje: na de bruiloft

In Spanje is het gebruikelijk dat stellen niet elkaars naam aannemen na het trouwen. Je behoudt gewoon je eigen achternaam. In Spanje hebben mensen al een dubbele achternaam vanaf hun geboorte (zowel de naam van de vader als de moeder), na het trouwen wordt er dus niet nog een andere naam aan toegevoegd. Verder heb je als werknemer recht op 15 dagen extra betaald verlof nadat je gaat trouwen in Spanje. Je kunt dus gelijk op huwelijksreis als je wilt en hoeft je geen zorgen te maken of je wel genoeg vakantiedagen hebt.

5 Comments

  • Lodi

    Leuk om zo te lezen hoe een bruiloft in Spanje gaat, dat je mooi gekleed gaat, dat vind ik wel heel leuk, ik hou er zelf wel heel erg van me op te doffen en zou dit zo voor elk feest willen doen. Mijn zus trouwde in Engeland, daar is het ook anders dan in Nederland 😉 leuk om eens mee te maken. En jij natuurlijk gefeliciteerd met jullie aankomende huwelijk.

  • Marjolein

    Leuk om te lezen. Ik heb het ooit 1 keer mee mogen maken en het was een groots familie festijn dat tot in de late uurtjes duurde. Ze weten het heel goed te vieren!

  • Skincarebynaomi

    Klinkt best heftig en veel verplichtingen eerlijk gezegd.. Ik zou het lekker op je eigen manier doen en niet teveel vasthouden aan de ”Spaanse tradities”, tenzij je dit natuurlijk fantastisch vind! Ik zelf zou alles gewoon lekker willen regelen, mensen niet verplichten aan betalingen en gewoon een fantastische dag willen hebben zoals jij en je partner het wilt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *