herfst in barcelona
Barcelona life

Herfst in Barcelona

De blaadjes vallen van de bomen, het wordt eerder donker en de dikkere jas moet uit de kast gehaald worden. Het is herfst in Barcelona! En dat is een heel leuk seizoen in de stad. Er zijn namelijk allemaal tradities voor deze tijd van het jaar. Graag vertel ik meer over herfst in Barcelona en de gewoonten voor dit jaargetijde. En ik waarschuw alvast, die hebben (bijna) allemaal een relatie met lekkernijen om te eten.

Seizoen van de paddenstoelen

In de herfst in Barcelona kun je ook paddenstoelen gaan plukken in het bos. Ze groeien hier namelijk in overvloed. Neem een mandje mee, denk om de natuur en pluk paddenstoelen om zelf te consumeren. Als je wilt voorkomen dat je per ongeluk een giftig exemplaar in je mandje stopt, kun je de paddenstoelen ook op één van de markten in de stad bekijken. Zo voorkom je ook dat je ergens paddenstoelen gaat plukken waar het niet mag en je een boete hiervoor krijgt.

Populaire typen die je heel goed in de keuken kunt gebruiken, gezien hun smaak en structuur, zijn seta de cardo (distelzwam), níscalo (cantharel), champiñones silvestres (wilde paddestoelen) en la seta de pie o pezón azul (voet- of blauwe tepelpaddenstoel). Maak bijvoorbeeld eens een gerecht samen met andere populaire (winter)groenten zoals pompoen en zoete aardappelen.

Gepofte kastanjes op straat eten

In de herfst zie je op de straathoeken kraampjes verschijnen waar je gepofte kastanjes kunt kopen. Ook vind je hier geroosterde zoete aardappelen. Je koopt ze om eigenlijk gelijk op te eten, gewoon op straat. En voor de authenticiteit worden ze door de ‘Castanyers’ in oud krantenpapier verpakt aan je meegegeven.

In de fruitzaak of supermarkt kun je ook zelf kastanjes kopen om in de oven te bereiden. En je vindt op verschillende plekken, zoals bij de bakker, ook geroosterde zoete aardappelen om samen met de kastanjes te eten. Deze lekkernijen zijn kenmerkend voor het herfstfeest ´La Castanyada´.

Herfst in Barcelona: Panellets eten

Gedurende een korte periode van slechts een paar weken in de herfst, kun je genieten van panellets. Dit zijn lekkernijen ten grootte van een bonbon. En van oorsprong gemaakt van pijnboompitten en marsepein. Tegenwoordig zijn er ook panellets in andere smaken verkrijgbaar. Bijvoorbeeld marsepein met chocolade of amandel met limoen. Je eet deze zoetigheid bij de koffie of thee. Of als je er geen genoeg van kunt krijgen, op elk moment van de dag. Zoals ik doe ;-).

herfst in barcelona: panellets

Panellets koop je normaal gesproken bij de bakker. En je kunt ze ook zelf maken. In de supermarkt kun je een pakket kopen met alle ingrediënten die je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan. Ook leren kids het vaak op school.

La Castanyada en Allerheiligen

Op 1 november worden de overleden geëerd in Spanje. Allerheiligen is een feestdag in Barcelona en alle winkels zijn normaal gesproken gesloten. Op begraafplaatsen zul je bijeenkomsten van families zien die hun voorouders herdenken. En bloemen bij het graf leggen.

Dit is ook de dag dat La Castanyada in Barcelona wordt gevierd. De tradities van kastanjes, zoete aardappelen en panellets komen allemaal samen op deze dag. Mensen genieten deze dag speciaal van al deze lekkernijen. 1 november is ook het moment om aan te geven dat het kouder wordt en de zomer echt ten einde is gekomen.

Ben jij tijdens de herfst in Barcelona? Kijk dan zeker of je iets van de tradities die bij de herfst in Barcelona horen mee kunt krijgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *