welke kleding bij welke temperatuur
Leven als mama

Kids: welke kleding bij welke temperatuur

Het overkomt ons allemaal wel eens: dat we te fris gekleed gaan op een koudere dag of juist te warm op een zonnige dag. Het zonnetje schijnt en dan is het verleidelijk om bijvoorbeeld zonder jas naar buiten te stappen. Niet alleen voor onszelf is het soms lastig om te bepalen welke kleding bij welke temperatuur past. Ook voor onze kids kan dit een opgave gaan. Wat trek je ze bij welke temperatuur aan? Graag deel ik een aantal tips om te zorgen dat je de plank niet misslaat.

De zon schijnt: welke kleding bij welke temperatuur

Laten we voor welke kleding bij welke temperatuur eerst eens kijken naar het lente- en zomerseizoen. Als het een zomerse dag is, is het belangrijk dat je kinderen niet teveel kleding aan trekt. Afhankelijk van de leeftijd kunnen kinderen actief bezig zijn en hebben ze het al snel warm. Om te voorkomen dat ze last hebben van de zon op hun huid, kun je kiezen voor dunne luchtige kleding. Kleed ze bij voorkeur aan in katoenen kleding. Dit ademt meer dan kleding van synthetische stoffen en absorbeert het zweet beter. Dat is wel zo fijn, want ook kleintjes kunnen erg zweten. Bij de oudste (5 jaar) kan ik af en toe zijn shirt bijna uitwringen als hij in het park heeft gevoetbald met zijn vrienden. En vergeet natuurlijk niet om zonnebrandcrème te smeren! Ook een pet helpt tegen de zon te beschermen.

Checklist voor kleding warme dagen

 • Zwemkleding om lekker met water te spelen
 • Slippers of sandalen
 • Luchtige kleding van katoen zoals een t-shirt met korte mouwen, een korte broek of een jurkje
 • Pet of zonnehoedje tegen de zon
 • Vestje of dun jasje voor als het afkoelt

Koelere dagen en avonden

Houd er rekening mee dat een zomerse dag af en toe verraderlijk kan zijn. Het ene moment is het heerlijk warm, maar aan het eind van de middag of ‘s avonds kan het zomaar flink afkoelen. Ook kunnen de eerste zomerse dagen nog wat frisjes zijn. En het voorjaar is toch nog echt geen zomer. Pas deze eerste dagen dus op met te blote kleding en bijvoorbeeld blote voeten in slippers. Vergeet ook niet om een jasje in te pakken. Je kunt een kinder en baby zomerjas beter bij je hebben voor als het toch wat koeltjes is.

Kleding voor winterse dagen

Als de winter zijn intrede doet, wil je natuurlijk niet dat je kind kou lijdt. Al hoef je je daar binnen vaak geen zorgen over te maken. Daar zijn tenslotte verwarmingen voor uitgevonden. Een shirt met lange mouwen of een t-shirt met een vestje of dunne trui erover kan al voldoende zijn. Welke kleding bij welke temperatuur in de winter is dus afhankelijk van wat je gaat doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je kind verschillende lagen aan te doen. Mocht je kleine het warm hebben, kun je altijd iets uittrekken.

Naar buiten op een koude dag

Als je naar buiten gaat kun je kiezen voor een gevoerde tussenjas in de herfst. En natuurlijk een winterjas voor de echt koude dagen. Eventueel kun je een muts, een sjaal en handschoenen aantrekken. Al vinden kids handschoenen vaak onhandig. Koop je trouwens een winterjas voordat je kind in winterkleding loopt? Kijk dan goed naar de maat. Onder de jas komt natuurlijk dikke kleren, dus koop de winterjas niet te klein. Vergeet niet de regenkleding en -laarzen aan te schaffen. Kinderen vinden het vaak heerlijk om in de plassen te stampen. Tenminste, die van mij wel! En voor als het sneeuwt kun je eventueel een skipak voor kinderen kopen.

Checklist kleding voor koude dagen

 • Winterjas voor de echt koude dagen
 • Regenjas en regenlaarzen voor het regent
 • Accessoires zoals een muts en een sjaal
 • Shirt met eventueel daar overheen een vestje of een trui
 • Dikke pyjama om in te slapen
 • Goede schoenen voor buiten
 • Pantoffels voor binnen in huis

Ik merk dat mijn kids zelf ook best goed kunnen aangeven of ze het warm of juist koud hebben. De jongste is net 3 en trekt zelf d’r vestje uit als ze het warm heeft. Al blijft het goed om als ouder natuurlijk wel te controleren dat je kids niet te warm of te koud gekleed gaan. Wat zijn jouw tips om te bekijken welke kleding bij welke temperatuur past?

logodisclaimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *