vrije dagen in Barcelona
Barcelona life

Vrije dagen in Barcelona

Vandaag, 1 mei, heb ik lekker vrij. Op de ´Dag van de Arbeid´ heeft iedereen in Spanje vrij en zijn alle winkels, scholen en bedrijven gesloten. Dat is fijn, hoor ik je denken terwijl jij misschien wel aan het werk bent. Al komt dat omgekeerd ook wel eens voor. Als ik de vrije dagen in Barcelona vergelijk met de vrije dagen in Nederland, zitten hier zeker verschillen tussen. Wanneer zijn de vrije dagen in Barcelona in 2019? En hoe verschillen die van de officiële feestdagen in Nederland voor 2019? Graag zet ik ze voor je op een rijtje. Tel je mee wie er meer vrije dagen per jaar heeft?

Vrije dagen in Barcelona in 2019

In 2019 zijn er 17 officiële feestdagen in Barcelona. De feestdagen zijn niet in elke plaats en provincie gelijk. Zo hebben de inwoners van Barcelona bijvoorbeeld vrij op 24 september, waar het feest van de patroonheilige van Barcelona gevierd wordt. In andere Spaanse plaatsen is dit dan geen feestdag. De vrije dagen zijn minder dan de 17 feestdagen, aangezien verschillende dagen op een zondag vallen. Er zijn door het jaar heen 13 dagen die niet op zondag vallen. Dagen waarop ik dus extra vrij ben. Benieuwd welke?

1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Drie Koningen
19 april: Goede Vrijdag
21 april: Eerste Paasdag
22 april: Tweede Paasdag (alleen in de provincie Catalunya)
1 mei: Dag van de Arbeid
10 juni: Pinksteren (alleen in Barcelona)
24 juni: San Juan
15 augustus: Maria Tenhemelopneming
11 september: Nationale feestdag van Catalonië (alleen in de provincie Catalunya)
24 september: La Mercè (alleen in Barcelona)
12 oktober: Nationale feestdag van Spanje
1 november: Alle heiligen
6 december: Dag van de Grondwet
8 december: Maria Onbevlekte Ontvangenis
25 december: Eerste Kerstdag
26 december: San Esteban (alleen in de provincie Catalunya)

vrije dagen in barcelona

Vrije dagen in Nederland in 2019

De Rijksoverheid heeft een overzicht wanneer de officiële feestdagen in Nederland zijn. Dit zijn er 11. En daarmee zijn het minder officiële feestdagen dan in Barcelona. Ook hierbij zijn de daadwerkelijke vrije dagen anders, aangezien sommige dagen op een zondag vallen. In Nederland heb je als werknemer zonder weekenddiensten 7 extra vrije dagen door het jaar heen. Het is trouwens in de CAO´s geregeld of je op een officiële feestdag daadwerkelijk vrij bent. Ik ga uit van het positiefste geval dat alle feestdagen vrije dagen zijn. Kijk je mee?

1 januari: Nieuwjaarsdag
19 april: Goede Vrijdag
21 april: Eerste Paasdag
22 april: Tweede Paasdag
27 april: Koningsdag
5 mei: Bevrijdingsdag
30 mei: Hemelvaartsdag
9 juni: Eerste pinksterdag
10 juni: Tweede pinksterdag
25 december: Eerste kerstdag
26 december: Tweede kerstdag

Een luxe, meer vrije dagen?

Wat een luxe hoor ik je denken, dat je zoveel extra vrije dagen hebt. Op het eerste oog zeker! Alleen moeten we voor een eerlijke vergelijking ook kijken naar wat standaard het aantal vrije dagen zijn bij een voltijd contract in Nederland en Spanje bijvoorbeeld. Misschien heb ik door het jaar heen recht op minder vakantiedagen. En wordt dit gecompenseerd door de vrije dagen van de feestdagen. Alleen wil ik vandaag lekker van mijn vrije dag genieten en laat ik dat dus even achterwege 🙂

Sterkte als je vandaag aan het werk bent. En als je net als ik vrij bent, geniet van je vrije dag!

7 Comments

 • Laura

  Haha, gek hoe dat in andere landen toch zo kan verschillen! Ik denk dat de Spaanse & Belgische feestdagen voor een groot stuk gelijk lopen, alleen misschien iets minder Katholieke feestdagen uiteraard!

 • Mandy

  Heerlijk die verplichte vrije dagen haha! Ik ben vrachtwagenchauffeur dus mijn werk gaat altijd door, sommige van de bovenstaande dagen ben ik wel vrij maar echt lang niet alle! Zo heb ik met pasen gewerkt en aankomende zondag mag ik ook heen.

 • íngrid

  ik las hier ook iets over. dat wij in NL minder vrije dagen hebben maar ook minder werken, dus dan klopt eht wel weer

 • Monique

  Al die vrije dagen is ook wel eens lastig als je net denkt even nog wat ergens te regelen of kopen. Maar ja het is ook wel gewoon lekker een vrije dag.

 • Nadia

  Ik las laatst al ergens dat er inderdaad enorme verschillen zijn… Helaas is de winkel cao niet al te fraai en die wordt alleen maar minder… Vrije tijd? Heb je die nodig dan ? Bij mij valt het gelukkig heel erg mee, maar bij mijn man helaas niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *