transport in barcelona
Barcelona,  Reizen

Transport in Barcelona

Staat er binnenkort een (weekend) stedentrip naar Barcelona op het programma? Je hebt vast al een lijstje gemaakt van bezienswaardigheden waar je een bezoekje aan wilt brengen. Als je nog op zoek bent naar tips, moet je vooral mijn bezoektips Barcelona bekijken. Alleen, hoe zorg je met een vol programma in een grote stad, dat je optimaal gebruikt maakt van de tijd die je hier hebt? Door natuurlijk zo snel en makkelijk mogelijk van A naar B te komen. Het transport in Barcelona biedt vele mogelijkheden en is gemakkelijk om te gebruiken. Ik zet de opties graag voor je op een rijtje.

Wat komt er in deze post allemaal aan bod? Ontdek alles over:

  • Openbaar Vervoer: Bus, Tram en Metro
  • Fietsen door de stad
  • Toeristenbus
  • Taxi´s
  • Scooters
  • GoCar

PS. Ik geef je hier graag een overzicht van de transportmiddelen in Barcelona zelf. Als je op zoek bent naar manieren om vanaf het vliegveld naar de stad te komen, kom je daar in de post over vervoer van het vliegveld Barcelona alles over te weten.

Openbaar vervoer in Barcelona

In Barcelona kun je voor het Openbaar Vervoer gebruik maken van de bus, de metro en de tram.

Metro

De metro gaat ondergronds en biedt een uitgebreid netwerk met verschillende lijnen die je door de hele stad brengen. Over het algemeen is de metro punctueel, snel en je geniet er van airconditioning. Vooral in de zomer is dit erg prettig. Let alleen wel goed op je spullen, er zijn vaak zakkenrollers bezig in de metro. De metro rijdt normaal gesproken op weekdagen en zondag tot middernacht, op vrijdag tot 2 uur ´s nachts en zaterdag de hele nacht.

transport in barcelona

Bus

Je kunt ook de bus pakken als transportmiddel. De bus doet er vaak wat langer over om van A naar B te komen dan de metro. Maar het voordeel is dat je wel gelijk wat van de stad ziet. De bussen hebben vaak een letter voor het nummer van de lijn staan. H staat voor de horizontale lijnen – deze bussen rijden dus van het westen naar het oosten of omgekeerd. De verticale lijnen die van het noorden naar het zuiden, en omgekeerd, lopen, herken je aan de letter V. Er zijn ook speciale nachtbussen (herkenbaar aan de letter N voor het nummer van de lijn), deze rijden alleen niet heel frequent.

Tram

Een andere manier voor transport in Barcelona is de tram. Er zijn maar twee gebieden waar je een tramlijn vindt en deze liggen eigenlijk buiten het centrum. Ze brengen je naar de uiterste punten van Barcelona. Als je naar het strand wilt of een winkelcentrum (Glories of Diagonal Mar), kun je heel goed een tram pakken. De trams rijden regelmatig en laten je genieten uit het uitzicht buiten. Echter, je zult waarschijnlijk eerder één van de andere transportmiddelen kiezen dan de tram, gezien de beperkte routes.

Prijzen transport Barcelona

Wil je de bus pakken? Of liever de metro? Je kunt een los kaartje kopen of een 10-rittenkaart, een zogenoemde T-Casual. Een 10-rittenkaart (€11,35 – prijs 1 januari 2020) is veel goedkoper dan een los kaartje. Met de eerste betaal je €1,13 voor een rit, met een los kaartje is dit €2,40 (prijs 1 januari 2020). Voor de verschillende openbaar vervoer methoden gebruik je hetzelfde kaartje. Ben je van plan op één dag zoveel ritten met het openbaar vervoer te maken dat je aan een T-Casual niet genoeg hebt? Dan kun je ook kiezen voor een T-día. Dit is een dagkaart voor €10,50 (prijs per 1 januari 2020) waarmee je gedurende 1 dag zoveel ritten kunt maken als je wenst.

Let op! Vanaf 1 januari 2020 is het niet meer mogelijk om met meerdere personen een 10-rittenkaart te delen. Iedere reiziger heeft dus zijn eigen ticket nodig om af te stempelen.

Wist je dat het openbaar vervoer voor kinderen tot 4 jaar trouwens gratis is? En ook is er vaak een speciale plek gereserveerd als je met een kinderwagen de bus, tram of metro wilt gebruiken. Alleen niet elk metrostration beschikt over een lift als je met bijvoorbeeld een kinderwagen met de metro wilt gaan.

transport in barcelona bicing

Fietsen huren

In Barcelona zijn fietspaden iets wat je (nog) niet overal in de stad vindt. Ze komen er echter steeds meer. En als je in Nederland gewend bent te fietsen, kun je ook hier leuke fietstochten maken. Je zult echter merken dat er veelal ook op de stoep, tussen de voetgangers door, gefietst wordt. Dit is officieel verboden, maar gebeurt veel op plekken waar nog geen fietspad is. Houd hier rekening mee als je Barcelona op de fiets gaat ontdekken. Voor het huren van fietsen hoef je meestal niet ver te zoeken. Tegenwoordig vind je op bijna elke straathoek wel een fietsverhuurbedrijf. Let er op dat je bij het parkeren je fiets goed vastzet aan een paal. Je wilt tenslotte voorkomen dat je fiets gestolen wordt.

Bicing

Je zult in Barcelona ook veel rode fietsen tegenkomen. En hiervoor fietsenstallingen door de hele stad vinden. Dit is Bicing, een gedeeld fietsplan voor de inwoners van Barcelona. Als je een abonnement hebt, kun je een fiets pakken waar je wilt en deze weer terugbrengen bij een ander station waar plek is. Doordat dit alleen voor residenten is, kun je hier als toerist helaas geen gebruik van maken.

Toeristenbus

Als je terwijl je van A naar B gaat gelijk alle informatie wilt horen over de punten waar je langskomt, kun je kiezen voor de toeristenbus. Ook wel de ´Hop on, Hop off bus’ genoemd. De toeristische bus is natuurlijk niet de goedkoopste manier van transport in Barcelona. Dus als je alleen van de ene naar de andere plek in de stad wilt komen, kun je beter een ander vervoermiddel kiezen. Maar, als je een dagje sightseeing wilt gaan doen, is de toeristenbus een echte aanrader. Er zijn verschillende routes door de stad. En je kunt zo vaak als je wilt in- en uitstappen. Het voordeel is natuurlijk dat deze bus haltes heeft bij de toeristische plekken, zodat je vaak voor de deur uitstapt.

Taxi in Barcelona

Je kunt ook kiezen voor een taxi in Barcelona. Je herkent ze aan hun geel-zwarte kleur en ze werken met een meter. Bovenop hebben ze verlichting en als het licht groen is, is de taxi beschikbaar. Je houdt de taxi makkelijk aan door langs de kant van de weg je hand op te steken. De taxi in Barcelona is in vergelijking met een taxi in Nederland relatief goedkoop. In de spits kan het alleen druk zijn met auto´s op de straat, waardoor je wat langer over een rit kan doen dan gebruikelijk is. Ondanks de speciale taxi- en busbanen in de stad.

transport in barcelona

Transport in Barcelona: Scooters

Scooters en brommers zijn in Barcelona een erg gebruikelijk vervoermiddel. Je zult ze dan ook volop tussen het verkeer zien rondrijden. En bijna overal in de stad kun je gratis een scooter parkeren. Er zijn speciale parkeervakken langs de kant van de weg en op de straathoeken gemarkeerd waar je kunt parkeren. Je kunt op verschillende plekken in de stad zelf een scooter huren om jezelf door de stad te begeven. Het is een leuke manier om van A naar B te komen en je onder de locals te begeven. Houd er echter wel rekening mee dat het verkeer in de stad erg druk is. Het is dus wel aan te raden dat je enige ervaring hebt.

GoCar: the storytelling cars

Je zult tussen het verkeer in de stad ook gele, open wagentjes zien rondrijden. Dit zijn zogenoemde GoCars. Met deze driewielige cabrio’s kun je een GPS-tour door de stad maken. Je hebt alleen wel een rijbewijs nodig om ze te mogen besturen. Terwijl je een tour maakt, zal de auto je ondertussen alles over de bezienswaardigheden vertellen. En je komt op plekken waar je anders niet zo snel zal komen. Dit is zeker niet de goedkoopste manier om de stad rond te rijden, maar wel een originele. En als je in een gedurfde bui bent, kun je zelf de route kiezen die je wilt rijden.

Neem de benenwagen

Barcelona is een stad waar de verschillende bezienswaardigheden relatief dicht bij elkaar liggen. Je kunt de stad dus ook heel goed lopend gaan ontdekken. Vanuit het centrum ben je in minder dan 30 minuten op het strand. En ook loop je vanuit de stad in minder dan een half uur naar bijvoorbeeld de Sagrada Familia. Pak een plattegrond erbij en trek er lopend op uit!

Er zijn volop mogelijkheden om je door de stad te begeven. En van het ene punt naar het volgende punt te komen. Kies jouw favoriete manier van transport in Barcelona en ga de stad ontdekken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *