trouwen met kinderen
Barcelona life,  trouwen

Trouwen met kinderen

Huisje, boompje, beestje. Waar je vroeger raar werd aangekeken als er kinderen waren voordat er getrouwd werd, is dit tegenwoordig minder vreemd. En als je gaat trouwen met kinderen, is het leuk om ze bij deze speciale dag te betrekken. Hoe? In deze post geef ik graag allerlei ideeën hoe je trouwen met kinderen kunt vieren.

Natuurlijk begint het ermee dat je uitlegt dat papa en mama gaan trouwen. Afhankelijk van de leeftijd van de kids, zullen ze dit goed begrijpen. Of is trouwen juist een begrip wat ze helemaal niets zegt. Wij hebben gezegd dat papa en mama tegenover iedereen gaan zeggen dat ze heel veel van elkaar houden. Dat was iets wat ze wel begrepen. En hoe ga je dan trouwen met kinderen? Lees snel verder!

Trouwen met kinderen: De voorbereidingen

Bij de voorbereidingen voor de bruiloft zijn er allerlei manieren waarop je kinderen bij je bruiloft kunt betrekken.

 • Laat ze meebeslissen over hun kleding voor de trouwerij. Als je kids al iets ouder zijn, kun je ze zelfs misschien meenemen bij het uitkiezen van jouw trouwjurk. En anders kun je foto´s van jezelf in de jurk laten zien zodat ze alvast in de stemming komen. Verder vonden onze kids het heel leuk om hetzelfde als papa en mama gekleed te gaan. Dus zoonlief ook met een strikje bij zijn overhemd en dochterlief in een jurk die leek op die van mij.
 • Trouwen met kinderen? Dan vinden ze het vast leuk om mee te gaan proeven bij het uitkiezen van de trouwtaart. Of neem een stukje van de gekozen bruidstaart mee naar huis om ze te laten proeven.

Kinderen tijdens de trouwceremonie

Een ceremonie is een speciaal moment tijdens de trouwdag. Dat is het moment dat je tenslotte ´ik wil´ zegt. Met kinderen erbij is het aan te raden om rekening met hun concentratietijd te houden.

 • Laat de kinderen voor mama uit naar voren lopen tijdens de ceremonie. Ze kunnen bijvoorbeeld een bordje met ´papa, hier komt mama´ vasthouden, bloemblaadjes strooien of als de jurk een sluier heeft, deze vasthouden.
 • Je kunt de kids zelf een ringendoosje laten beschilderen, waarin ze de ringen aan mama en papa mogen geven.
 • Zorg voor een korte(re) dienst, zodat de kinderen het vol kunnen houden. Verder kunnen ze natuurlijk vooraan zitten, mogelijk op kussens op de grond als ze dat fijner vinden.
 • De je al wat oudere kinderen hebben, vinden ze het vast leuk als ze iets mogen voordragen tijdens de dienst.
 • Denk alvast na over een backup plan als ze echt niet stil willen zitten. Kunnen ze naar een andere ruimte gaan? Mogen ze misschien een fimpje kijken op een telefoon?Of heb je een doosje met snoepjes voor ze klaarliggen om van te smullen?
 • Laat de kinderen ook een trouwakte, samen met papa en mama ondertekenen. Vaak heeft een trouw beambte een speciale kinderversie en anders kun je er zelf één maken.
trouwen met kinderen

Voor en na de trouwceremonie

Natuurlijk zijn er allerlei manieren om kinderen op de dag zelf voorafgaand aan de ceremonie en daarna bij speciale momenten te betrekken.

 • Kom je in speciaal vervoer naar de trouwlocatie? Dat vinden kinderen ook vast heel spannend om mee te reizen.
 • Je kunt een kleine versie van het trouwboeket van mama voor de kids laten maken. Mijn zoontje liep vol trots met zijn eigen boeketje bloemen naast me.
 • Betrek de kinderen bij het fotomoment. Je kunt speciale foto props voor kinderen meenemen, zoals een hoedje of slingers. Ook speelse momenten, bijvoorbeeld in een park schommelen of bellen blazen, zorgen voor bijzondere fotomomenten met het gezin. Tip! Neem wel altijd iemand extra mee die even op de kinderen kan letten als mama en papa alleen op de foto gaan.

Feest vieren met kids

Wie houdt er nu niet van een feestje? Ook kinderen vinden dansen, ballonnen en taart eten meestal fantastisch. Wat kun je doen om bij trouwen met kinderen hen bij het feest te betrekken?

 • Geef de kinderen een wegwerpcamera zodat ze zelf foto´s kunnen maken tijdens het feest.
 • Als je een openingsdans doet, kun je de kinderen mee laten dansen. Dit zorgt vast voor veel plezier bij iedereen.
 • Let erop dat kinderen zich niet gaan vervelend tijdens het feest. Dit geldt natuurlijk ook als er meerdere kinderen meekomen met de andere gasten naar de bruiloft. Plaats bijvoorbeeld een knutseltafel in de feestruimte, zorg dat er iemand is die de kinderen kan schminken of regel een springkussen als je echt wilt uitpakken. Als je op een externe locatie het feest viert, zijn daar mogelijk speeltoestellen aanwezig, zoals een glijbaan.
 • Denk erover na wat je voor de kinderen regelt als jouw feest tot in de late uurtjes duurt. Je kunt ze mogelijk op de feestlocatie in hun campingbedje laten slapen. Of je kunt een oppas voor bij jou thuis regelen.

Het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen volop geniet tijdens de speciale dag. En bedenk ook: als niet alles loopt zoals gepland, kan dat juist andere bijzondere momenten opleveren.
Heb jij nog tips voor trouwen met kinderen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *