babykamer behangen of verven
Leven als mama

Babykamer behangen of verven?

Wat is het spannend en leuk als je een baby verwacht. En wat komt er een hoop op je af om te regelen. Administratieve zaken, als ook kleertjes kopen en een babykamer inrichten. Bij ons sliepen de kleintjes de eerste 4 maanden in onze slaapkamer, in hun eigen wiegje. Dit was wel zo makkelijk voor de borstvoeding. Maar, de eigen kamer hadden we al klaar voor de geboorte. Speciaal ingericht voor de uitbreiding van ons gezin.

Eén van de eerste vragen bij de inrichting was: de babykamer behangen of verven? Wat is nu aan te raden? En dan ook natuurlijk, voor welke kleur kiezen we? Wij hebben geen themakamer gemaakt, maar een neutraal ingerichte kamer met bijvoorbeeld een naamslinger en een commode met gekleurde laadjes. Wat wel echt zo is, is dat de muren invloed hebben op de gehele inrichting. Met andere woorden: de muren maken of kraken het gekozen thema of inrichting voor de babykamer. Een sombere ruimte kan zacht en luchtig gemaakt worden door de muren te verven in lichte kleuren. Terwijl een kamer die groot aanvoelt gezelliger wordt met bijvoorbeeld behangpapier. Wat is de beste keuze? Graag zet ik een aantal voor- en nadelen op een rijtje. Zo kun je zelf bepalen: de babykamer behangen of verven!

Voorbereiding voor een babykamer behangen of verven

Om te kiezen tussen verven en behangen, is het natuurlijk handig om te weten hoeveel tijd je ermee kwijt bent. Dan heb ik het niet alleen over het daadwerkelijke behangen of verven, maar ook over hoe lang het duurt om te muur voor te bereiden. Als de muren kaal en egaal zijn, mag je deze tip trouwens overslaan. Als de muren beschadigd of al behangen zijn, kun je het beste deze tip wel lezen.

 • Behangpapier: Het is altijd aan te raden op een kale muur te behangen. Het verwijderen van bestaand behang neemt heel wat tijd en geduld in beslag. Je moet het juiste gereedschap hebben en voorzichtig te werk gaan, want anders kan je de muur beschadigen. Eventuele beschadigingen zul je vervolgens moeten dichten of wegwerken.
 • Verf: In principe kun je over behang heen schilderen, als dit egaal en in goede staat is. Als je een beschadigde muur wilt schilderen, moet je eerst zorgen dat je de oneffenheden wegwerkt en de muren ontvet. Daarna breng je een primer aan, zodat je vervolgens makkelijker een kleurtje kan aanbrengen aan de muur. De consumentenbond geeft hiervoor een aantal tips.
babykamer verven of behangen

Assortiment en duurzaamheid

Zowel verf als behang zijn verkrijgbaar in heel veel variaties en kleuren. Verf is er in verschillende glansgraden en voor diverse oppervlakken, terwijl behangpapier gemaakt worden van verschillende soorten papier en je kunt kiezen uit een grote hoeveelheid patronen. Voor zowel verf als behang kun je milieuvriendelijke varianten vinden. En die ook speciaal geschikt zijn voor de babykamer.

Je gaat de babykamer behangen

Als je de babykamer gaat behangen, is het handig nog wat punten naast elkaar te zetten.

 • Voordelen: Tot op zekere hoogte bestand tegen wat je kinderen uitspoken op de muren van de kinderkamer. Bovendien bestaan er heel wat varianten die je gewoon kan schoonmaken met wat water en zeep.
 • Nadelen: Omdat behang met lijm wordt aangebracht, kan het papier makkelijk los komen als er een vochtprobleem in de babykamer is.

Je gaat de muur in de babykamer verven

Leuk, je kiest voor een geverfde muur in de babykamer. Wat is dan goed om in gedachten te houden?

 • Voordelen: Afhankelijk van de glans en afwerking kan verf een goede optie zijn. En je kunt bij een speciaalzaak vaak een kleur op maat laten mengen zodat je een persoonlijk uiterlijk krijgt.
 • Nadelen: Wanneer muren beschadigd raken, kan verf afbrokkelen. Dan moet je de muur repareren en opnieuw schilderen.

Wij hebben de muren in de kinderkamer geverfd. Ik moet zeggen dat deze, na een paar jaar waarin er verschillende ballen en speeltjes tegen de muur gegooid zijn, de verf wel beschadigingen vertoont. Echter, ik weet niet of dit ook zo zou zijn als we behangpapier hadden gekozen. Ik vind persoonlijk verf erg makkelijk. Je kunt het snel overschilderen en beplakken met bijvoorbeeld muurstickers om er een persoonlijke touch aan te geven. Ik heb trouwens ook babykamers met behang gezien die er echt super uitzien. Uiteindelijk is het dus een persoonlijke keuze wat je met de muur wilt doen.

babykamer behangen of verven

Babykamer behangen of verven: de kosten

Je kan zowel behang als verf in verschillende prijsklassen verkrijgen. Maar wat komt er verder nog bij kijken?

 • Behangpapier is gemiddeld duurder om aan te schaffen. Je hebt voldoende rollen nodig en moet alle benodigdheden aanschaffen.
 • Daarnaast kunnen heel wat mensen niet zelf behangen waardoor ze een professional laten komen. En de kosten snel oplopen. Ben je een durfal? Kijk dan enkele tutorials op bijvoorbeeld YouTube voor je zelf aan de slag gaat met behangpapier.
 • Verf is gemiddeld goedkoper en vereist weinig extra materiaal behalve een kwast.
 • Als je kiest voor duurdere textuur verf, kan je ook een professionele schilder langs laten komen zodat de afwerking helemaal af is.

Kiezen tussen verf en behang?

Kan je echt niet kan kiezen tussen behang en verf? Dan kan je beide natuurlijk combineren. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een accentmuur met een leuk printje. En vervolgens de rest van de muren schilderen in een neutrale kleur. Er bestaat ook schilderbaar behang waardoor je textuur aan de muren van de babykamer kan toevoegen.

Tip! Met alleen een versierde muur is de babykamer natuurlijk nog niet compleet. Vervolgens moet je deze inrichten met bijvoorbeeld een ledikantje. En ben je voor je babykamer nog op zoek naar een baby box? Kijk dan eens bij baby boxen. Alle baby boxen bij Petite Amélie hebben een Scandinavische stijl. Erg populair!

Waar heb jij voor gekozen voor de muur bij de inrichting van de babykamer?

logodisclaimer

2 Comments

 • Sandy

  Hoi,
  Zou je een lijst willen maken met leuke plekjes om te gaan met peuters in de ochtend in de zomermaanden.
  Ik heb 2 kleintjes van 2 en 3,5. Wij wonen in Cubelles, zo’n 45 van Barcelona. In de zomermaanden vind ik het heel moeilijk om leuke indoor dingen met ze te doen omdat de parken meestal pas laat in de middag open zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *