mommy wars
Leven als mama

#Tag: Mommy wars

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel eens een andere moeder (of vader) veroordeeld. Misschien voordat we zelf kinderen kregen of toen we zelf al papa of mama waren. Ikzelf vond het altijd vreemd als mijn collega´s met kinderen met vlekken op hun shirt naar het werk kwamen bijvoorbeeld. Konden ze niet even iets schoons aantrekken voordat ze de deur uitgingen?Wie heeft er niet een keer geïrriteerd gekeken naar ouders van een huilende baby in het vliegtuig? En hoe zit dat met vriendinnen met kinderen die kleuters nog borstvoeding geven? Je kunt dit alleen onder de noemer ´Mommy Wars´ bundelen. Ja, er is een term voor moeders die elkaar veroordelen.

Uiteindelijke doet iedereen zijn best en voedt iedereen zijn kinderen op zijn eigen manier op. Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, om anderen niet raar aan te kijken of een opmerking te maken als zij het tegenovergestelde doen van hoe jij iets zou doen. Maar je weet niet de reden waarom iemand iets doet. En soms kun je iemand erg kwetsen door alleen al een blik.

Mommy Wars tag

Onder mamabloggers gaat er een tag rond genaamd Mommy Wars. Ik heb deze doorgekregen van Natasha van Mamatassel.nl. De eeuwige discussiepunten over moederschap komen hier aan bod. Benieuwd hoe vriendlief en ik onze kids opvoeden? Lees dan vooral verder en je komt heel veel over de eerste maanden met onze kleintjes te weten.

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?

Ik heb het geluk gehad dat ik beide kids borstvoeding kon geven. Ik heb dit twee keer een periode van zo’n 5 maanden gedaan. Toen ik weer aan het werk moest, heb ik bij de eerste nog een tijd gekolfd en kreeg de kleine man borstvoeding in de fles als ik aan het werk was. Bij de tweede was ik eerlijk gezegd helemaal klaar met borstvoeding geven en zijn we gelijk toen ik weer aan het werk moest op flessenvoeding overgestapt.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?

Vriend en ik zijn hier beide altijd erg duidelijk in geweest: ons bed is van ons. Beide baby´s sliepen dus vanaf het begin in eigen ledikantjes. Toen ik ´s nachts nog borstvoeding gaf stond het wiegje bij ons op de kamer. Dit hebben we in hun eigen kamer gezet toen ik na ongeveer 5 maanden weer aan het werk moest.

mommy wars

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?

Ik gebruik kant-en-klare luiers. Sorry, maar het lijkt me gewoon een enorme klus om wasbare luiers te gebruiken. En ik vraag me soms ook af of het wel zo hygiënisch is……

Uitsluitend houten speelgoed of V-Tech?

Een mix! Wij hebben bijvoorbeeld een houten trein waar de kids mee spelen, maar ook diverse vrolijke vriendjes en bijvoorbeeld de baby telefoon van V-Tech. De kids vinden vooral de muziekjes en liedjes erg leuk bij dit soort speelgoed. Het enige nadeel is dat ik de melodieën vervolgens de hele dag in mijn hoofd heb zitten 😉

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?

Voor het warme eten hebben we eigenlijk vanaf het moment dat de kids hiermee begonnen steeds vers gekookt. We gaven ze gewoon hetzelfde als wat wij aten (gepureerd), dus dat bracht niet veel extra werk met zich mee. Voor de fruithapjes smokkel ik soms wel eens en koop ik knijpzakjes.

Dragen of wagen?

De oudste vond de draagzak helemaal niets en die hebben we met hem dan ook eigenlijk bijna niet gebruikt. Dochterlief wilde soms wel in de draagzak mee op pad. Dus bij haar hebben we de wagen met een draagzak gecombineerd. Toen de jongste geboren werd, was de oudste 1 jaar en 7 maanden en voor hem hebben we een meerijdplankje met zitje aan de kinderwagen bevestigd. Dit gebruiken we nu, zonder het zitje, nog steeds als de oudste moe is.

Ga jij al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?

Aangezien de kids hier in het jaar dat ze 3 worden in september op school beginnen, moeten ze dan ook eigenlijk zindelijk zijn. Bij de oudste is dit goed gegaan. En doordat de jongste haar broer op het potje ziet zitten, wil zij hier soms ook op zitten en zegt ze ´plassen, plassen´. De jongste is nog geen twee en nog wat jong om echt al met zindelijkheidstraining te beginnen. Maar ook zij zal voordat ze op school begint in het jaar dat ze 3 wordt, zindelijk moeten zijn.

mommy wars

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?

Ik koop veel bij H&M waar ze kinderkleding van organische katoen aanbieden. Ook heeft Benetton hier in Barcelona een leuke selectie kleding voor kids. En ik ruil veel kleren met vriendinnen. Voordat ik kinderen kreeg, zei ik altijd dat ik mijn kids echt niet in tweedehandskleding zou stoppen. Maar ja, dat was voordat ik wist hoeveel kleding ze eigenlijk gebruiken. En hoe snel ze er weer uitgroeien. Ik koop geen tweedehands kleding van onbekenden, maar met een paar vrienden wisselen we dus wel kleding uit.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drilsergeant?

Vooral met de oudste, die zich goed kan uitdrukken, merk ik dat het soms beter werkt om met hem te onderhandelen dan alles op te leggen. Bij de jongste speelt dit minder omdat zij nog kleiner is. Wel hoor ik dat we soms best streng kunnen zijn. Al is dat denk ik ook een gevolg van een huishouden met twee kleintjes die dicht op elkaar zitten. En er zijn regels waar we niet van afwijken. Zo wordt er geen tv gekeken tijdens het eten en zijn mobiele telefoons aan tafel verboden.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?

Het ligt er helemaal aan waarom onze kleintjes huilen. Als ze zich pijn hebben gedaan, troosten we ze natuurlijk gelijk. Maar als ze ´s avonds in bed huilen omdat ze niet willen slapen of overdag omdat ze moe zijn en nog even op het eten moeten wachten bijvoorbeeld, kan ik ze best even laten huilen. Mochten ze na een paar minuten niet gestopt zijn, ga ik natuurlijk even bij ze kijken…..

Ik ben natuurlijk ook benieuwd hoe andere papa´s en mama´s met bovenstaande ouderschapskwesties omgaan. Patricia (mommystories.nl), Mama in Actie, Natasha van mamaduizendpoot.com en de dames van LadyBos.nl, ik geef deze tag dan ook graag aan jullie door!

En, welke keuzes heb jij gemaakt bij de opvoeding?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *