vriendinnen met kinderen
Leven als mama

Vriendinnen met kinderen

Toen ik nog kinderloos was, waren mijn vriendschappen met vriendinnen met kinderen heel anders dan nu ik zelf mama ben. Er waren dingen die ik helemaal niet snapte en waar ik, eerlijk gezegd, op dat moment misschien ook niet veel begrip voor had. Nu ik zelf kinderen heb, zie ik sommige dingen toch anders en snap ik mijn vriendinnen die al kleintjes hadden toen ik nog single was veel beter. En merk ik dat ik soms in hetzelfde schuitje zit als zij toen.

Over wat voor dingen ik het dan heb? Ga er even lekker voor zitten en lees verder.

´s Avonds laat nog het huishouden doen

Als ik van collega´s of vriendinnen wel eens hoorde dat zij ´s avonds om 23 uur nog de was stonden op te vouwen of een vaatwasser aan het inruimen waren, dacht ik echt dat het gewoon slechte planning was. En heb ik daar ook echt wel eens een opmerking in die trant over gemaakt. Nu ik zelf kids heb, merk ik dat een gezin onderhouden, werken en het huishouden doen gewoon heel veel werk is. Zelfs als je het samen met iemand doet. En ja, ook ik stond dus gisteravond om 22 uur nog de was op te hangen. Terwijl vriendlief de keuken aan het opruimen was. Hoewel ik alles zo goed mogelijk probeer te plannen om het weekend zoveel mogelijk te kunnen genieten, wordt het doordeweeks wel eens later om nog wat huishoudelijke klussen te doen.

Op tijd zijn bij vriendinnen met kinderen

Ik ben nooit echt van op tijd zijn geweest. Natuurlijk, als het om afspraken voor mijn werk ging was ik redelijk punctueel. Maar bij het afspreken met vriendinnen kwam ik nog wel eens te laat. Helemaal als ik bij iemand thuis had afgesproken. Wat maakt het nu uit of ik een half uurtje of uurtje later kwam? Mijn vriendinnen met kinderen waren immers toch gewoon thuis? Maar ja, als mama zijnde weet ik nu dat een ritme met kids belangrijk is. En dat als het lunchtijd is, de lunch dus ook wel echt op tafel moet staan. Als een vriendinnetje net binnen komt stappen als jij moet gaan koken is dit niet heel handig. Helemaal als je had afgesproken voor een kopje thee. En dat als het slaaptijd is, dit wel iets verschoven kan worden, maar niet bijvoorbeeld een uur. Want dan heb je jengelende kinderen die alleen nog maar kunnen huilen omdat ze zo moe zijn. Zelf raak ik nu dus ook iets wat geïrriteerd als mensen heel veel later komen dan de afgesproken tijd.

vriendinnen met kinderen

Thuis afspreken versus naar de kroeg gaan

Toen mijn vriendinnen en ik allemaal nog vrijgezel of kinderloos waren, was het logisch dat als we afspraken we dit in de stad deden. Of het nu was om gezellig een kopje thee met een gebakje te nuttigen of een lekker biertje te drinken, we deden dit buitenshuis. Toen vriendinnen kinderen kregen, werd er steeds vaker bij iemand thuis afgesproken. En dan vaak thuis bij de vriendin die kinderen had. Ik vond dit wel eens vervelend, want af en toe bij mij thuis of in een cafeetje afspreken moest ook kunnen vond ik. En natuurlijk, dit vind ik nog steeds. Maar ondertussen snap ik ook wel dat dit niet evenredig vaak gebeurt. Met twee kids is het namelijk een hele volksverhuizing om je te verplaatsen. Helemaal toen ik nog twee onder de twee had en er een berg aan luiers, fruithapjes en speeltjes meegenomen moest worden, was het gewoon handiger om bij mij thuis af te spreken waar ik alles bij de hand had.

Vriendinnen met kinderen die alleen over kids praten

Eén van de dingen die ik misschien het minst leuk vond toen ik nog geen kinderen had, was dat ik het gevoel had dat mijn vriendinnen met kinderen alleen maar over het moederschap konden praten. Hoe geweldig het wel was, wat Pietje vandaag had gedaan en hoe snel het allemaal ging. Aangezien ik niet wist hoe moeder zijn was, kon ik hier niet over meepraten. En was ik misschien ook wel een beetje jaloers. Maar, hadden we nu echt niets meer gemeen om over te praten? Nu ik zelf mama ben, merk ik dat ik mezelf er ook regelmatig op betrap dat ik veel over mijn kids praat. Gewoon omdat het zo´n groot deel van mijn leven inneemt. Aangezien ik me ervan bewust ben, probeer ik als ik met vriendinnen zonder kinderen afspreek er op te letten dat ik niet alleen over mijn kids praat. En ook interesse toon in hun leven. Als ik wel alleen maar over kinderen wil praten, spreek ik af met mijn vriendinnen met kinderen. Dan gaan we even lekker helemaal los over mama zijn en de kleintjes :-).

Wat zijn dingen die jij als single niet begreep van je vriendinnen met kinderen en nu je zelf mama bent wel? Laat het me vooral in de reacties weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *