stoppen met de speen
Leven als mama

5 Tips: stoppen met de speen

Heb jij jouw kindje een speen gegeven? Bij ons thuis hebben zowel zoonlief als dochterlief een speen gebruikt. Vanaf dat ze een paar maanden oud waren, werd de speen gepakt als ze moe waren of gingen slapen. Maar ja, er komt een moment dat het tijd is voor stoppen met de speen. En dan? Hoe pak je een break-up met de speen aan?

Waarom is een speen belangrijk voor kids

Waarom vinden kinderen een speen eigenlijk zo fijn? Als baby´s geboren worden hebben ze direct een zuigreflex. Door krachtig te zuigen, bijvoorbeeld aan de borst van hun mama, krijgen ze eten binnen. Deze zuigbehoefte werkt ook rustgevend, de hartslag en bloeddruk van de baby gaan op dat moment omlaag. Een speentje heeft hetzelfde effect als de borst of de fles; het werkt kalmerend. Als een baby huilt, stoppen ze ook (meestal) als ze eenmaal iets hebben om op te zuigen. Alleen, om te zorgen dat het gebit goed groeit en voor de stand van de kaken is het belangrijk om niet te laat te stoppen met de speen. Er is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag op welke leeftijd je kind echt moet stoppen met de speen. Bij ons heeft de tandarts gezegd dat stoppen voor 4 jaar wordt aangeraden, om blijvende schade aan de groei van het gebit en kaken te voorkomen. Alleen, hoe doe je dat, stoppen?

Cold Turkey stoppen met de speen

Wij hebben voor de cold turkey methode gekozen. Dus niet geleidelijk afbouwen maar in één keer de speen afpakken. We hadden dit vooraf trouwens niet zo bedacht. We wilden het afbouwen, maar merkten dat het voor zoonlief verwarrend zou worden. En dus werd het in één keer stoppen met de speen. Bij de kinderopvang gebruikte hij trouwens al geen speen meer, ook niet om te slapen. De speen werd alleen thuis nog gebruikt. En het was tijd om er daar dus ook mee te stoppen. Ik zal eerlijk zeggen dat de eerste keer dat er zonder speen geslapen moest worden, het hele huis bij elkaar geschreeuwd werd. De tranen biggelden bij de kleine vent over de wangen en hij heeft die dag zeker zijn siësta niet geslapen. Maar toen hij merkte dat de speen toch echt niet terug kwam, ging hij ´s avonds zonder te protesteren zonder speen slapen. En wat was hij blij toen hij de volgende ochtend snoepgoed onder de kerstboom vond. De kerstman had dus echt zijn speen meegenomen en iets lekkers in ruil voor hem achtergelaten 😉 Dochterlief weet ook al dat ze dit jaar haar speen aan de kerstman moet geven. En ze hoopt natuurlijk ook iets lekkers ervoor terug te krijgen.

stoppen met de speen

Stoppen met de speen tips!

Wil je ook stoppen met de speen met jouw kindje? Graag zet ik een aantal tips op een rijtje. Kijk zelf wat het beste werkt voor jullie situatie. Je kunt trouwens al kleine stapjes naar stoppen zetten door ´s avonds als je kindje slaapt de speen uit de mond te halen. Sluit dan wel de mond, om scheefgroei van het gebit tegen te gaan.

 1. Bouw het gebruik van de speen geleidelijk af

  Gebruikt jouw kindje de speen op verschillende momenten tijdens de dag? Ga dit dan langzaam afbouwen. Net zo lang tot de speen alleen ´s avonds tijdens het slapen nog gebruikt wordt. Dit is dan de laatste stap om af te bouwen.

 2. Stoppen met de speen: geef hem weg

  Er zijn verschillende manieren om de speen weg te geven. Je kunt hem bijvoorbeeld op de post doen om naar een baby die geen speentje heeft te sturen. Of geef hem aan Sinterklaas of de Kerstman, die in ruil natuurlijk iets lekkers of een speeltje achterlaat. Ook kun je samen de speen daadwerkelijk weggooien. Een andere manier om de speen weg te geven is dat de spenenfee langskomt om de speen op te halen.

 3. Kies het juiste moment om te stoppen met de speen

  Er zijn van die momenten in het leven van een kindje die veel impact hebben: bijvoorbeeld de komst van een broertje of zusje, voor het eerst naar de kinderopvang of een verhuizing. Zorg ervoor dat je gaat stoppen met de speen op een moment dat het rustig is voor de kleine.

 4. Zorg voor een alternatief voor de speen

  Bij het stoppen met de speen kun je de speen vervangen voor iets anders. Bijvoorbeeld voor een nieuwe knuffel om mee te slapen. Laat de kleine iets langer tv kijken. Of beloon je kindje door ´s avond voor het slapen gaan een extra verhaaltje voor te lezen.

 5. Leg uit waarom je kindje moet stoppen met de speen

  Als je kindje al iets ouder is, kun je uitleggen waarom hij moet stoppen met de speen. Geef hem het gevoel dat hij al echt een grote jongen of meid wordt en daar hoort geen speen meer bij. Ook kun je hem meenemen naar bijvoorbeeld de tandarts die uitleg dat het beter is voor zijn tanden en mond om te stoppen met de speen.

Als je je kindje hoort huilen in bed om zijn speen is het heel verleidelijk om de speen toch weer te geven. Echter, als je toegeeft zal het stoppen alleen maar moeilijker worden. Blijf standvastig, zet even door en hopelijk verloopt het stoppen met de speen relatief zonder vele tranen en brulbuien. Succes!

3 Comments

 • Marieke

  Hier cold turkey gestopt met de speen. De oudste toen ze net 2 jaar was. Gewoon in de prullenbak gegooid. De jongste was 6 maanden en had er sowieso geen behoefte aan.

 • Frederique

  Goede tips allemaal, ik weet nog van een vriendin dat ze heel veel moeite had om haar kind met de speen te laten stoppen. Mijn kinderen hebben nooit een speen gebruikt. Mijn oudste spuugde hem continu eruit dus toen lieten we het maar. Met de twee jongsten heb ik het niet eens meer geprobeerd.

 • Skincarebynaomi

  Heel goede manieren. Ik hoef er zelf gelukkig nog niet aan, maar ik ben benieuwd wanneer mijn neefje hem niet meer gaat dragen en hoe mijn zus dat gaat aanpakken. Zijn goede tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *