politieke situatie in catalunya
Barcelona life

Politieke situatie in Catalunya

Wees gerust, ik ga hier geen hoogdravend betoog houden over politiek. Maar ik zie dat ook in het Nederlandse nieuws de politieke situatie in Catalunya leeft en veel besproken wordt. En aangezien ik hier te maken heb met de invloed van de politiek op de dagelijkse gang van zaken, wil ik graag delen wat ik als buitenlandse inwoonster merk van alles wat er speelt.

Politieke situatie Catalunya

In het kort voor wie de kluts kwijt is met alle ontwikkelingen hier in de provincie. In oktober 2017 is er een referendum gehouden in Catalunya dat georganiseerd werd door het provinciebestuur. Hierin werd voor of tegen onafhankelijk van de provincie van de rest van Spanje gestemd. Aangezien dit referendum als illegaal werd bestempeld door de landelijke regering, hebben zij het bestuur op non-actief gezet en nieuwe verkiezingen uitgeschreven in de provincie. Ook zijn er provinciale hooggeplaatste bestuurders in de gevangenis gezet. En is de afgezette premier naar België ´gevlucht´. Vlak voor de kerstdagen zijn er nieuwe verkiezingen gehouden voor het provinciale bestuur. Helaas mocht ik hier niet stemmen, aangezien ik geen Spaanse nationaliteit heb. Tijdens het ´illegale referendum´ dat heeft geleid tot de nieuwe verkiezingen mocht ik als buitenlandse trouwens ook niet stemmen. De politieke partijen die voor onafhankelijkheid zijn weten ook dat Europese immigranten veelal niet voor afscheiding zijn. En het gaat hen er juist om zoveel mogelijk kiezers te trekken die wel voor onafhankelijkheid zijn.

Demonstraties en politiebusjes

De afgelopen maanden zijn er vooral veel demonstraties in de stad gehouden. Nu worden er in Barcelona wekelijks demonstraties voor één of ander gehouden, maar afgelopen weken was het extra vaak raak. En niet alleen in Barcelona, maar ook in allerlei andere plaatsen in de provincie. Alles gebeurt heel vreedzaam, maar de straten hier in de stad worden wel afgezet, er rukken vele politiebusjes uit en op alle straathoeken staan politiemannen. Vanuit de landelijke regering is er extra politie mankracht naar de provincie gestuurd en bij belangrijke politieke gebouwen, zie je nu dus veel extra beveiliging. Op momenten van optochten en bijeenkomsten van vele mensen blijven wij vaak uit de buurt. Dit is soms wat lastig aangezien we vlak bij het Paleis van Justitie en het regeringsgebouw van de Provincie wonen. Als ik vanuit mijn werk naar huis loop, weet ik tegenwoordig nooit of ik een andere weg moet nemen of gewoon langs het Paleis naar huis kan lopen.

Politiek Catalunya: nieuwe regering

Wat we in de stad nu vooral merken is een gevoel alsof alles stil staat. Iedereen wacht op wat er nu gaat gebeuren. Welke partijen gaan de nieuwe coalitie vormen? Wordt de meerderheid van het parlement gevormd door partijen die voor of tegen de onafhankelijkheid zijn? Welke weg slaat het nieuwe provinciale bestuur in? En wat betekent dit allemaal voor de inwoners en voor bedrijven? Het enige wat we kunnen doen is afwachten en zien hoe alles zich de komende maanden ontwikkelt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *