demonstraties barcelona
Barcelona life

Demonstraties Barcelona

Demonstraties in Barcelona zijn niet ongewoon. Regelmatig zie je groepen, soms klein, soms enorm, met spandoeken en leuzen roepend over straat lopen. Vaak begeleid door de politie. Die is mee om straten af te zetten en demonstranten een vrij pad te bieden. In de meeste gevallen merken we er als inwoners weinig van. Tenzij het natuurlijk om een grote manifestatie gaat. Dan moet je bijvoorbeeld even omlopen als je niet midden in een demonstratie terecht wilt komen.

Alleen belooft vrijdag 21 december 2018 anders te worden dan anders. Waarom? Het wordt een samenkomst van verschillende stakingen en demonstraties. En een dag waarop de stad mogelijk stil komt te liggen. Taxi´s en treinen rijden bijvoorbeeld niet, er worden demonstraties door de stad verwacht en scholen geven aan dat kinderen niet verplicht hoeven te komen. Niemand kan natuurlijk voorspellen wat er gaat gebeuren, maar in de stad zijn de ´demonstraties Barcelona´ het gesprek van de dag. En is iedereen in afwachting wat er die dag gaat gebeuren.

Geplande demonstraties Barcelona

Vrijdag 21 december is een samenkomst van demonstraties van verschillende groeperingen. Wie gaan er deze dag allemaal de straat op? In het Nederlandse nieuw wordt ook regelmatig de politieke situatie in Catalunya besproken. Het is niet onbekend dat een groep mensen graag wil dat Catalunya onafhankelijk wordt van Spanje. Vrijdag 21 december houdt de Spaanse regering een kabinetsvergadering in Barcelona. En diverse pro-onafhankelijksgroepen hebben daarom stakingen en demonstraties in Barcelona aangekondigd. Het begint al de avond voorafgaand. Donderdagavond 20 december 2018 staan er demonstraties gepland bij het hotel waar de ministers verblijven. Vrijdag beginnen de demonstraties al vroeg door een oproep om toegangswegen naar Barcelona te blokkeren. Verder is er een algemene staking afgeroepen tussen 12.30 – 14.30 uur, de tijd van de ministerraad. Ook studenten worden opgeroepen om de lessen te stoppen. En om 18.00 uur is er een algemene demonstratie aangekondigd in Barcelona. Voorspellingen zijn dat er eigenlijk de hele dag door demonstraties in Barcelona in de stad zullen zijn.

Taxi staking Barcelona

21 december 2018 wordt er ook een taxi staking gehouden in Barcelona. Deze is het gevolg van een eerdere staking in de zomer. In juli 2018 hebben taxi´s in onder andere Barcelona bijna een week stil gestaan en de grote hoofdweg die de stad doorkruist geblokkeerd. Dit in protest tegen (in hun ogen oneerlijke) concurrentie van Uber en Cabify. Op 21 december 2018 zullen ze hier opnieuw tegen staken. Deze staking valt samen met een staking die is opgeroepen door de vakbond van het Spaanse spoorwegnet, Renfe en Adif, in heel Spanje. In combinatie met wegen die mogelijk geblokkeerd worden, zal het lastig zijn om langere afstanden af te leggen. Vooral mensen die deze dag een vliegtuig moeten halen, maken zich zorgen hoe ze op het vliegveld moeten komen.

Onze kids gaan vrijdag 21 december niet naar school. Er is aangegeven dat het gewone lesprogramma de donderdag ervoor al wordt afgerond en dat aanwezigheid van docenten niet gegarandeerd kan worden. Vriendlief en ik gaan wel proberen op ons werk te komen, we hebben het geluk dat we dit beide lopend af kunnen. Nu kunnen we alleen maar afwachten en zien wat er die dag daadwerkelijk in de stad gaat gebeuren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *