museum van dalí
Reizen,  Spanje

Museum van Dalí

Baan opgezegd, huur stopgezet, spullen verkocht of in de opslag gedaan, familie en vrienden gedag gezegd en op het vliegtuig gestapt. Voor een sprong in het diepe onbekende. In februari 2011 ben ik naar Barcelona verhuisd en in die periode heb ik een blog bijgehouden met mijn ervaringen. Op mijn website deel ik een selectie van artikelen die laten zien hoe ik van Barcelona mijn thuis heb gemaakt. Dit keer kun je alles lezen over mijn bezoek aan het museum van Dalí.

daliDegene die mij kennen weten dat ik geen ontzettende kunstliefhebber ben. Vraag me niet het werk van de ene schilder van de ander te onderscheiden. En een museum vol met schilderijen is aan mij niet besteed. Maar, zoals bij (bijna) alles is er een uitzondering. En in mijn geval en kunst is dat Salvador Dalí. Het museum van Dalí ligt in Figueres, op ongeveer 130 kilometer van Barcelona. En een treinrit van een kleine twee uur. Een mooie bestemming voor een dagtripje dus.

Wachttijd Museum van Dalí: ruim 2 uur

Ik had vooraf de geruchten gehoord dat er wachtrijen zijn die door het hele dorp lopen omdat er zoveel belangstelling voor het museum is. Wachttijden van één of twee uur zijn geen uitzondering volgens de geluiden die ik heb gehoord. Dus heb ik zowaar de wekker gezet om op tijd de trein te kunnen pakken. Maar wat blijkt, het is low season en dat kun je hier ook merken. Ik kan namelijk zo naar binnen lopen. (Let op dat in het hoogseizoen de geruchten waar zijn en er lange rijen voor de entree staan.) Ook in het museum zelf kom ik bijna geen mensen tegen. Heel passend bij de ervaring van het bezoeken van het museum van Dalí.

Surrealistische wereld van Dalí

Een korte achtergrond beschrijving. In zijn geboorteplaats Figueres heeft Dalí zelf een museum gebouwd (nou ja, laten bouwen), waar hij nu ook begraven ligt. Hij heeft het geheel zelf vormgegeven met de bedoeling mensen een surrealistische wereld binnen te slepen. En ze mee te nemen in zijn gedachten en ideeën. Ik kan zeggen dat dat goed gelukt is. Ik zou het niet eens een museum noemen wat je bezoekt, aangezien het niets weg heeft van een traditioneel museum. Je stapt een uniek gebouw binnen vol met bijzondere voorwerpen, waaronder natuurlijk schilderijen van de hand van Dalí. Maar het museum is zo ingericht dat je niet door allemaal zalen loopt waar schilderijen worden tentoongesteld. Elke ruimte biedt iets unieks. Zo is er de zaal waar het schilderij ´Face of Mae West´ werkelijkheid is geworden. Je ziet alle losse elementen als je de zaal binnenstapt. Wanneer je de trap in de vorm van een paard beklimt en door een spiegel kijkt, zie je dat alle losse elementen het hoofd vormen. Verder vind je op de binnenplaats ´Rainy Cadillac´, een cadillac met een groot kunstwerk erop. Dit is nog maar het begin van alles waar je je in het museum van Dalí door laat verrassen.

schilderij

Als je van het werk van Salvador Dalí houdt en een unieke ervaring wilt beleven, moet je zeker een bezoek brengen aan het Teatre-Museu Dalí!

Ps. Denk nu trouwens niet dat ik geen schilderij anders dan die van Dalí kan waarderen. Ik hou zeker van een mooi kunstwerk, maar ga daarbij niet op de naam van de schilder af, maar op mijn eigen gevoel of ik het mooi vind……

-Oorspronkelijk gepubliceerd op 6 maart 2011 – 

Noot! Vriendlief en ik zijn een paar jaar later samen ook naar het museum geweest tijdens de speciale avondopeningen die in de zomer plaatsvinden. Hierbij kun je ´s avonds laat het museum bezoeken en krijg je ook een glas roze cava (de favoriete drank van Dalí) aangeboden op één van de terrassen. Als het weer goed is, wordt hier ook een film met beelden van Dalí getoond. Het is een echte aanrader om het museum tijdens deze speciale openingstijden te bezoeken. De combinatie van het donker van de nacht en de surrealistische kunst van Dalí zorgt voor een onvergetelijke avond.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *