kraamzorg in het buitenland
Barcelona life

Kraamzorg in het buitenland

Als je net bevallen bent, heb je in Nederland recht op kraamzorg. Hoe fijn moet het zijn om als (nieuwe) mama te kunnen wennen aan het leven met iemand extra terwijl er hulp voor zowel jou als de baby aanwezig is. Ik kan alleen maar raden hoe dit moet zijn, want kraamzorg in het buitenland is anders geregeld. Of beter gezegd, niet geregeld.

Van kraamzorg hebben ze in Spanje niet gehoord. Onder de term ´Je bent toch niet ziek?!´ moet je hier alles zelf regelen. En ben je dus gelijk alleen thuis zodra je uit het ziekenhuis ontslagen wordt. Als je geluk hebt zijn er opa´s en oma´s om te helpen. Maar, ook dan moet je als mama de eerste week veel zelf organiseren en regelen. Je moet eigenlijk elke dag wel op pad voor papierwerk en doktersbezoeken. Wat moet je dan zoal regelen zonder kraamzorg in het buitenland?

Kraamzorg in het buitenland voor baby´s

In Barcelona word je, afhankelijk van het ziekenhuis waar je gaat bevallen, binnen 24 uur naar huis gestuurd. En zonder kraamzorg in het buitenland betekent dit dat je voor de gehoortest en hielprik dus terug moet naar het ziekenhuis. Dat is één van de afspraken die je hebt in de eerste dagen na een bevalling. Verder moet jouw baby natuurlijk ingeschreven worden bij de gemeente. En als je, zoals vriendlief en ik, niet getrouwd bent, moeten jij en de baby gezellig mee. Verder moet je de baby inschrijven op jouw huisadres. Gelukkig kan dit door bijvoorbeeld alleen de papa gedaan worden. Ook moet de baby aangemeld worden bij jouw dokterspost en de kinderarts. Binnen 7 dagen moet je de eerste afspraak met de kinderarts voor controle hebben, dus voor het inschrijven moet je nog enige haast maken. Je zit zo al op 5 afspraken in de eerste week na de geboorte van de baby. En dit zijn alleen nog maar de afspraken die je voor de baby hebt. Als mama heb je ook de nodige afspraken om in te plannen.

kraamzorg in het buitenland

Kraamzorg in het buitenland voor moeders

Zoals ik online kan nalezen, houdt de kraamverzorgster in Nederland onder andere de gezondheid van de moeder in de gaten. In Spanje breng je hiervoor verschillende bezoeken met de gynaecoloog. Dit betekent dat je een paar dagen na de bevalling een bezoek brengt aan jouw gynaecoloog voor een controle. Afhankelijk van hoe het met je gaat, worden er vervolgafspraken ingepland. Daarnaast heb je als nieuwe moeder afspraken voor het regelen van je zwangerschapsverlof. Je hebt, net als in Nederland, in Spanje 16 weken verlof. Alleen gaat deze periode pas in op de dag van de bevalling. De tijd daarvoor zit je in de gewone ziektewet. Hoeveel weken voorafgaand aan de uitgerekende datum je met verlof gaat, bepaal je zelf in overleg met de gynaecoloog en huisarts. Alleen moet je op het moment dat je bevallen bent wel het soort verlof omzetten. Hiervoor moet je een afspraak maken met de huisarts die je ´ontslaat´ uit de gewone ziektewet. Vervolgens moet je naar de sociale dienst om daar je zwangerschapsverlof aan te vragen. Dit zijn dus ook zo drie extra bezoeken buiten de deur in de eerste week na een bevalling.

Kraamzorg in het buitenland? Zoals je kunt lezen gaat de kraamtijd er in Spanje zonder kraamverzorgster anders aan toe dan in Nederland. Ik vond het vooral bij de oudste behoorlijk zwaar om net een baby te hebben, borstvoeding te geven, lichamelijk ongemak te voelen en elke dag op pad te moeten. Maar door het gewoon dag voor dag te bekijken en als je thuis bent zo veel mogelijk te rusten, gaat ook deze periode weer voorbij.

Wat zijn jouw ervaringen met kraamzorg?

6 reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *