kraamzorg in het buitenland
Barcelona life

Kraamzorg in het buitenland

Als je net bevallen bent, heb je in Nederland recht op kraamzorg. Hoe fijn moet het zijn om als (nieuwe) mama te kunnen wennen aan het leven met iemand extra terwijl er hulp voor zowel jou als de baby aanwezig is. Ik kan alleen maar raden hoe dit moet zijn, want kraamzorg in het buitenland is anders geregeld. Of beter gezegd, niet geregeld.

Van kraamzorg hebben ze in Spanje niet gehoord. Onder de term ´Je bent toch niet ziek?!´ moet je hier alles zelf regelen. En ben je dus gelijk alleen thuis zodra je uit het ziekenhuis ontslagen wordt. Als je geluk hebt zijn er opa´s en oma´s om te helpen. Maar, ook dan moet je als mama de eerste week veel zelf organiseren en regelen. Je moet eigenlijk elke dag wel op pad voor papierwerk en doktersbezoeken. Wat moet je dan zoal regelen zonder kraamzorg in het buitenland?

Kraamzorg in het buitenland voor baby´s

In Barcelona word je, afhankelijk van het ziekenhuis waar je gaat bevallen, binnen 24 uur naar huis gestuurd. En zonder kraamzorg in het buitenland betekent dit dat je voor de gehoortest en hielprik dus terug moet naar het ziekenhuis. Dat is één van de afspraken die je hebt in de eerste dagen na een bevalling. Verder moet jouw baby natuurlijk ingeschreven worden bij de gemeente. En als je, zoals vriendlief en ik, niet getrouwd bent, moeten jij en de baby gezellig mee. Verder moet je de baby inschrijven op jouw huisadres. Gelukkig kan dit door bijvoorbeeld alleen de papa gedaan worden. Ook moet de baby aangemeld worden bij jouw dokterspost en de kinderarts. Binnen 7 dagen moet je de eerste afspraak met de kinderarts voor controle hebben, dus voor het inschrijven moet je nog enige haast maken. Je zit zo al op 5 afspraken in de eerste week na de geboorte van de baby. En dit zijn alleen nog maar de afspraken die je voor de baby hebt. Als mama heb je ook de nodige afspraken om in te plannen.

kraamzorg in het buitenland

Kraamzorg in het buitenland voor moeders

Zoals ik online kan nalezen, houdt de kraamverzorgster in Nederland onder andere de gezondheid van de moeder in de gaten. In Spanje breng je hiervoor verschillende bezoeken met de gynaecoloog. Dit betekent dat je een paar dagen na de bevalling een bezoek brengt aan jouw gynaecoloog voor een controle. Afhankelijk van hoe het met je gaat, worden er vervolgafspraken ingepland. Daarnaast heb je als nieuwe moeder afspraken voor het regelen van je zwangerschapsverlof. Je hebt, net als in Nederland, in Spanje 16 weken verlof. Alleen gaat deze periode pas in op de dag van de bevalling. De tijd daarvoor zit je in de gewone ziektewet. Hoeveel weken voorafgaand aan de uitgerekende datum je met verlof gaat, bepaal je zelf in overleg met de gynaecoloog en huisarts. Alleen moet je op het moment dat je bevallen bent wel het soort verlof omzetten. Hiervoor moet je een afspraak maken met de huisarts die je ´ontslaat´ uit de gewone ziektewet. Vervolgens moet je naar de sociale dienst om daar je zwangerschapsverlof aan te vragen. Dit zijn dus ook zo drie extra bezoeken buiten de deur in de eerste week na een bevalling.

Kraamzorg in het buitenland? Zoals je kunt lezen gaat de kraamtijd er in Spanje zonder kraamverzorgster anders aan toe dan in Nederland. Ik vond het vooral bij de oudste behoorlijk zwaar om net een baby te hebben, borstvoeding te geven, lichamelijk ongemak te voelen en elke dag op pad te moeten. Maar door het gewoon dag voor dag te bekijken en als je thuis bent zo veel mogelijk te rusten, gaat ook deze periode weer voorbij.

Wat zijn jouw ervaringen met kraamzorg?

8 Comments

  • Laura

    Goed dat je even de verschillen aanhaalt. In België is het de gewoontje dat je drie nachtjes verblijft in het ziekenhuis en dan pas naar huis gaat en kraamzorg opstart. Ik had het geluk om snel weer op de been te zijn en zo veel mogelijk zelf weer te kunnen doen, maar ik weet maar al te goed dat kraamzorg voor velen een uitkomst is!

  • Ik ben zwanger

    Nog enkele maandjes en de kleine is er eindelijk! In de tussentijd lekker rondsurfen en leuke dingen lezen die van alles en nog wat te maken hebben met zwinger zijn.

  • dinja

    ik ben zelf kraamverzorgster en vind het heel spijtig om te zien dat in andere landen buiten nederland om
    dat er geen kraamzorg voor de ouders en baby is
    gezien ons werk toch wel heel belangrijk.
    voor moeders herstel en baby´s zorg
    alles draaiende te houden in het gezin en even alles te regelen voor hun kers verse baby
    vele ouders vinden het ook fijn om goed geadviseerd te worden
    zodat ze zelf een stuk zekerheid kunnen opbouwen
    kort om erg zonde want iedere gezin ongeacht welk land
    zou een mooie kraamtijd te horen krijgen

  • Sascia

    Hi,

    Ik heb net je blog ontdekt, woon in Barcelona en ben zelf 24 weken zwanger.
    Dit klinkt toch allemaal best wel heftig.
    Zelf hoor ik van Nederlandse vriendinnen inderdaad over kraamzorg en ondersteuning tijdens het zwangeren, maar zelf zit ik bij Dexeus en vind ik het maar een onpersoonlijke benadering.
    Fijn om jouw ervaringen te lezen wel!

    Groet,
    Sascia

    • debby@barcelona

      Hoi Sascia, Het is inderdaad heel anders dan in Nederland, maar met de juiste begeleiding en hulp zeker niet minder goed. Succes met je zwangerschap en bevalling!

  • tjeerd

    Mijn vriendin (Poolse) is midden november uitgerekend en nu ik aan het “googlen” ben om te kijken wat onze verzekering (Adeslas Plena Total) allemaal dekt ben ik ook blij deze blog te lezen…
    Pittig om al die afspraken te gaan krijgen, zeker aangezien mijn vriendin een keizersnede nodig heeft en dat een langer herstel behelst..
    Enige ervaring of tips om voor eigen rekening dan kraamzorgers in te schakelen in Barcelona?

    Dank,
    Tjeerd

    • debby@barcelona

      He Tjeerd, ten eerste gefeliciteerd met jullie kleintje. Er zijn hier ook diverse kraamvrouwen en doula’s die je kunt inschakelen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar als je even googled op bijvoorbeeld ´doula Barcelona´, kom je verschillende opties tegen. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *