vakantietips turkije
Europa,  Reizen

Vakantietips Turkije

Er zijn van die landen waar je heel goed meerdere keren naar op vakantie kunt gaan en niet uitgekeken raakt op wat er allemaal te doen en zien is. Voor mij is Turkije zo’n land. Ik ben er al diverse keren geweest en nog steeds heb ik niet al het bijzonders van dit land gezien. Tijd dus om vakantietips Turkije te delen!

Turkije is een veelzijdig land dat eigenlijk voor ieders wensen iets passends biedt. Of je nu op zoek bent naar een actieve vakantie vol watersporten, lekker wilt relaxen en genieten van de zon of de cultuur wilt opsnuiven – in Turkije kan het allemaal. Graag zet ik mijn top 8 vakantietips Turkije voor je op een rijtje. Wat moet je echt gezien hebben in Turkije?

Vakantietips Turkije: Praktische informatie

Turkije is al vanaf 3 uur vliegen te bereiken. Je hoeft dus geen uren en uren in het vliegtuig te zitten om met een andere cultuur kennis te maken. Je hebt alleen wel een visum nodig om het land in te mogen. Een visum Turkije kun je vooraf al aanvragen als je wilt. Hiermee worden lange rijen bij aankomst op het vliegveld voorkomen. Het is verder aan te raden om na te gaan, bijvoorbeeld bij de GGD, of je vaccinaties nodig hebt voor jouw bezoek aan Turkije. En in Turkije betalen ze met de Turkse Lire. Al zul je zien dat je op veel plekken ook met Euro´s kunt betalen. Je kunt vooraf geld wisselen of ter plaatse de lokale munt uit de pinautomaat pinnen. Zo ga je goed voorbereid op vakantie.

vakantietips turkije

Top 8 vakantietips Turkije: plaatsen om te bezoeken

Gezien de grootte van het land kan het lastig zijn om te beslissen waar je precies heen gaat. En wat je zeker gezien moet hebben. Daarom heb ik een Top 8 vakantietips Turkije samengesteld. Bijzondere plaatsen in Turkije om te bezoeken. Ik ben al in 5 van de 8 aanraders geweest en heb dus al de nodige hoogtepunten van het land van mijn bucketlijst reizen kunnen afstrepen. En jij? Zoek jouw favoriete vakantieplaats in Turkije uit, ga voorbereid op vakantie en geniet vooral!

 1. Istanbul: bezoek twee continenten

  Istanbul is verdeeld over twee continenten: Azië en Europa en is een echte smeltkroes waar op elke hoek iets nieuws te beleven valt. In deze stad die rijk is aan cultuur is van alles te bekijken. Sla zeker de Grote Bazaar en de Kruidenbazaar niet over. En ook een bezoek aan de Blauwe Moskee is een echte aanrader.

 2. Efeze: aanschouw de opgravingen

  Efeze wordt ook wel de ruïnestad genoemd. En dat is te begrijpen als je een bezoek brengt aan dit archeologische gebied in het westen van Turkije. Vanaf diverse badplaatsen zoals Bodrum en Marmaris kun je hier een dagtrip naar maken. En genieten van de opgravingen uit de Griekse oudheid. Ga vooral ´s morgens vroeg als je de ruïne complexen wilt bekijken, het kan er vooral in de zomer in de loop van de dag echt heel warm worden.

 3. Ankara: bezoek de hoofdstad van Turkije

  Deze stad staat bekend om de wol van de angorakonijnen, angorageiten en de angorakat. Dit is ook de reden waar de stad zijn naam aan te danken heeft. Ankara is vooral een commerciële, moderne stad, al kun je er ook genieten van het historische centrum. Dit ligt op een heuvel en biedt je een prachtig uitzicht over de stad.

  vakantietips turkije: cappadocie

 4. Cappadocië: ballonvaarten langs de rotsformaties

  Deze regio in het midden van Turkije staat vooral bekend om een tocht met een luchtballon te maken. Je kunt vanaf grote hoogte genieten van het uitzicht op de ruim 30 miljoen jaar oude rotsformaties. En het betekent vroeg opstaan, maar dan maak je ook wel de zonsopgang over het grillige landschap mee. In deze historische regio vind je de plaats Göreme, waar je kunt genieten van de Turkse keuken en wijn.

 5. Bodrum: genieten van zon, zee en strand

  Er zijn vele mooie kustplaatsen in Turkije om van zon, zee en strand te genieten. Eén daarvan is Bodrum. Je vindt hier vele all-inclusive hotels zodat je tijdens je verblijf nergens voor hoeft te zorgen. Verder kun je van allerlei bezienswaardigheden genieten tijdens je verblijf, als je niet de hele dag op je strandbedje wilt liggen.

 6. Pamukkale: baden in de kalksteenterrassen

  Pamukkale is een fenomeen dat je met eigen ogen moet zien, omdat het zo bijzonder is. Het is een plateau met kalkstenen terrassen met warmwaterbronnen. Je kunt een bad nemen op de verschillende plateaus terwijl het water van bovenaan de berg naar beneden stroomt.

  vakantietips turkije: pamukkale

 7. Antalya: kristal helder zeewater

  In het Zuiden van Turkije vind je Antalya, een populaire toeristische plaats. Je kunt hier genieten van een combinatie van prachtige stranden en panoramische uitzichten over de kust. Vlakbij de stad vind je Lara strand, één van de langste zandstranden van Turkije. Dit is een aanrader om te genieten van het kristalheldere zeewater. Het district wordt ook het het ´Las Vegas´ van Turkije genoemd, aangezien je er veel thematische hotels vindt. Vergelijkbaar met Las Vegas.

 8. Izmir: drink een drankje in de haven

  Een andere aanrader voor een kustplaats is Izmir. Dit ligt meer in het noorden van de Westkust van Turkije, in vergelijking met Bodrum. Na Istanbul en Ankara is dit de derde stad van Turkije. Het ligt aan de Egeïsche Zee en de haven is de op één na belangrijkste van het land. Geniet van een drankje in de haven en terwijl je door de straten van dit plaatsje loopt, kun je ook een verzameling Romeinse ruïnes aanschouwen.

Vakantietips Turkije: handig om te weten

Je hebt uitgekozen waar je in Turkije op vakantie gaat, je hebt gekeken wat de kosten van het visum Turkije zijn en dit geregeld, je koffer is gepakt – kortom je bent helemaal klaar voor de reis. En dan is het moment daar: je stapt uit het vliegtuig en ben in Turkije. Gezien de andere cultuur is het handig om een aantal zaken alvast te weten.

vakantietips turkije: istanbul

 • Afdingen is heel gewoon! Betaal dus eigenlijk nooit gelijk de vraagprijs, maar probeer af te dingen. Dit is een heel spel, begin er alleen aan als je iets echt graag wilt hebben. Want eenmaal begonnen laten de verkopers je echt niet snel weer gaan.
 • Je kunt in Turkije geen kraanwater drinken. Ook ijsblokjes in je drankje kun je beter vermijden. Goed om te weten: als je een water wilt bestellen vraag je in het Turks een ´su´.
 • Houd goed in de gaten dat je alleen gewassen groenten en fruit eet. En dan natuurlijk het liefst schoongemaakt met gefilterd water. Voedsel van straatkraampjes kun je beter aan je voorbij laten gaan. Dit allemaal natuurlijk om een mogelijke buikgriep te voorkomen.
 • Als je op zoek bent naar vervoer in Turkije kun kiezen voor bijvoorbeeld een taxi. Spreek vooraf een prijs af voor het traject, dat is vaak goedkoper dan als de meter gaat lopen. Je kunt ook kiezen voor de dolmus busjes die overal rondrijden. Je steekt je hand op als je wilt instappen en roept ´stop´ of ´dur´ (Turks voor stop) als je er weer uit wilt. Een dolmus is over het algemeen goedkoper dan een taxi.
 • Vergeet een bezoek aan een hamam niet. In dit Turkse badhuis kun je relaxen en genieten van een goede scrub van je lichaam en bijvoorbeeld een massage. Zeker na een lange dag cultuur opsnuiven, zul je van een bezoek aan de hamam heerlijk opknappen.

Ben jij wel eens in Turkije op vakantie geweest? Wat is volgens jou onmisbaar om te gaan bekijken? En voor wie er nog nooit geweest is, plan snel een vakantie om al het moois van dit land te gaan zien!

disclaimer

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *