oogverzorging tips
Lifestyle tips,  Reistips

Oogverzorging tips voor de zomer

Je in de zomermaanden insmeren met zonnebrand is iets wat de meesten van ons denk ik wel zullen doen. Doordat in de zomermaanden de intensiteit van de zonnestralen toeneemt, is het aan te raden je gezicht en lijf te beschermen tegen langdurige blootstelling aan de zon. Maar heb je ook wel eens aan zonbescherming voor je ogen gedacht? Of je nu lichte of donker gekleurde ogen hebt, in de zomer is het belangrijk je ogen goed tegen de zon te beschermen. Daarom zet ik graag een aantal oogverzorging tips speciaal voor de zomer op een rij. Al kun je er natuurlijk het hele jaar je ogen mee beschermen.

Oogbescherming tegen de zon

Je ogen zijn een zeer gevoelig deel van het lichaam. Ook is de huid rondom de ogen kwetsbaarder dan bijvoorbeeld onze gezichtshuid. Het gebied rondom onze ogen zal ook als eerste veroudering tekenen vertonen. Het is natuurlijk belangrijk het hele jaar goed voor je ogen en de huid erom te zorgen, maar speciaal in de zomer. Dan zijn de UV stralen het meest intens en is het zonlicht intenser. Wist je trouwens dat je ogen ook op bewolkte dagen te maken krijgen met UV stralen? Hoe je je zicht kunt beschermen? Met onderstaande oogverzorging tips! Ken jij ze allemaal?

Oogverzorging tips: 11 manieren om je ogen te beschermen in de zomer

Gebruik dagelijks een zonnebril

Een zonnebril kun je zien als fashion item om je look mee af te maken, maar hij heeft ook een functioneel doel: je ogen beschermen tegen zonnestralen. Een zonnebril met UV filter vormt namelijk een barrière tegen zonnestralen en kan helpen om bijvoorbeeld staar te voorkomen. Zet dus zodra je naar buiten stapt een zonnebril op. Staat leuk én is een goede oogbescherming!

Draag een duikbril in het zwembad

Het chloor in een zwembad kan al snel oogirritatie veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je je ogen beschermen met een duikbril als je gaat zwemmen. Helemaal als je lenzen draagt is de kans groter op geïrriteerde ogen. Of zelfs een ooginfectie.

Houd je ogen vochtig

Droge ogen zijn erg vervelend. Het is daarom het aan te raden je ogen goed vochtig te houden. Merk je dat je ogen droog beginnen aan te voelen en vaak knipperen niet meer helpt? Dan kun je oogdruppels gebruiken die vochtinbrengend zijn. 

Neem voorzorgsmaatregelen als je gaat vliegen

In het vliegtuig zul je merken dat de lucht eigenlijk veel droger is dan bijvoorbeeld in je woning. Het is daarom aan te raden om, voordat je in het vliegtuig stapt, je ogen te hydrateren. Bijvoorbeeld door oogdruppels te gebruiken.

Zet de airco zo min mogelijk aan

Tuurlijk, een airco of ventilator is heel fijn als het warm is. Maar, ze zorgen er ook voor dat je ogen uitdrogen. Kijk daarom of er momenten zijn dat je de airco of ventilator uit kunt zetten. Pas ook op om in de directe stroom van de koude lucht te zitten. Verder kan het helpen om de omgeving te bevochtigen, bijvoorbeeld door het gebruik van een luchtbevochtiger. En in het uiterste geval van droge ogen kun je oogdruppels gebruiken. 

Beperk beeldschermgebruik

Ook in de zomer zul je vast wel eens je telefoon gebruiken. Of toch nog even achter de laptop duiken om iets te checken. Maar, langdurig staren naar je laptop, tablet of telefoon kan ook het risico op vermoeide ogen vergroten. En zorgen voor droge ogen. Beperk dus het beeldschermgebruik en kijk af en toe tussendoor ook gewoon even in de verte. Je zult merken dat je ogen dan minder vermoeid aanvoelen. 

Deel je handdoeken niet

Het is iets wat in veel huishoudens, gewild of onbedoeld, zal voorkomen: het delen van een handdoek. Mogelijk pak je per ongeluk de verkeerde handdoek, of heb je tijdens een middagje strand bewust maar 1 handdoek meegenomen. Maar, het delen van een handdoek of het gebruiken van een handdoek die al door iemand anders is gebruikt, kan de reden zijn dat je besmet raakt met een ooginfectie. Pas hier dus mee op!

Bij een oogontsteking: houd afstand

Wist je dat een oogontsteking vaak zeer besmettelijk is? Als iemand dus een oogontsteking oploopt, is het belangrijk om een veilige afstand te bewaren en nauw contact te vermijden. Zo kun je hopelijk voorkomen dat je ook een oogontsteking krijgt.  

oogverzorging tips

Let op het strand op

Als je in een zanderig gebied bent, kan de wind dit zand ineens verplaatsen. Als dit zand in je ogen komt, kan dat voor irritatie zorgen. Ben je bijvoorbeeld op het strand of in de duinen en merk je dat het begint te waaien? Draai je dan met je rug naar de wind toe. En zet je zonnebril op om je ogen nog beter te beschermen. 

Gebruik een beschermende crème

In de zomer, maar eigenlijk het hele jaar door, zijn crèmes die je huid voeden en tegen de zon beschermen onmisbaar. Let er alleen wel op dat de crème niet in je ogen komt. Zorg er verder voor dat je de crème gelijkmatig aanbrengt. Zo voorkom je dat tijdens het zonnebaden of als je begint te zweten er resten van de crème in je ogen terecht komen.  

Wrijf niet in je ogen

Je handen bevatten vaak allerlei stofjes die schadelijk kunnen zijn voor onze ogen. Dat is niet verwonderlijk met alles wat onze handen gedurende de dag aanraken. Als je vervolgens, zonder je handen eerst te wassen, in je ogen wrijft, kunnen die kleine deeltjes in je ogen terecht komen. En daar bijvoorbeeld een oogontsteking veroorzaken. Pas dus op met in je ogen wrijven.

Zorg jij in de zomer goed voor je ogen? Of heb je baat bij oorverzorging tips? En heb je zelf nog een tip? Deel het vooral in de comments! Ik wens je alvast veel plezier in de zomer en met de zon met goed beschermde ogen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *