duurzaam kerstcadeau
Duurzaam leven,  Lifestyle tips

Duurzaam kerstcadeau: 5 ideeën

Herkenbaar? Je weet eigenlijk niet wat je vragen moet aan de Kerstman. En wat moet je aan je geliefde en familie geven? Een zoveelste prutsel die eigenlijk geen betekenis heeft? Hoe voorkom je onzinnige cadeaus? Door dit jaar te kiezen voor een duurzaam kerstcadeau! Duurzame kerstcadeaus kun je met een gerust hart vragen én geven. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk vooral de onderstaande ideeën. Of check hier direct Fair Trade kerstcadeau tips

Kies bewust met een duurzaam kerstcadeau

Wie wordt er niet blij van een mooi pakje met een grote strik erom om open te maken? Maar ja, misschien heb je alles al wat je maar wensen kunt. En vragen om te vragen is natuurlijk ook niet de bedoeling. Een duurzaam kerstcadeau zal echter zeker in de smaak vallen. Een cadeau waar een gedachte achter zit én waarmee je anderen helpt. Er is tegenwoordig heel veel mogelijk als je op zoek gaat naar duurzame kerstcadeaus. Wat is er nu leuk om onder de kerstboom te leggen? Ontdek het hier!

 

Met een Fair Trade duurzaam kerstcadeau geef je een cadeau aan de makers en aan jezelf of iemand anders!

 

1. Geef een symbolisch cadeau

Iemand die echt alles al heeft en niet weet wat te vragen een duurzaam cadeau geven? Dan ben je bij Oxfam Novib aan het juiste adres. Daar kun je namelijk een symbolisch cadeau uitzoeken. Wat dacht je van 10 kippen, schoon drinkwater, een geit of een moestuintje? Niet voor jou, maar de projecten van Novib. Jij krijgt wel een cadeaukaart en feestelijke cadeaubox.

2. Een boek over duurzaamheid

Ben je op zoek naar een duurzaam kerstcadeau voor een boekenworm? Of houd je zelf heel erg van lezen? Dan is een boek over duurzaamheid een aanrader. En die zijn er over allerlei onderwerpen. Van duurzaam reizen tot duurzaam wonen en leven. Of is een kookboek over koken met leftovers echt iets voor jou?

3. Do It lekker Yourself

Denk er eens aan om een DIY cadeau te geven. Iets om zelf in elkaar te zetten, te bakken of te koken is weer eens wat anders dan een cadeau wat je bijvoorbeeld in de kast zet. Wat dacht je ervan om zelf paddestoelen te kweken? Of om samen met iemand een kookles te volgen?

4. Lekker uit je dak gaan

Wie wordt er nu niet vrolijk van een lekker muziekje? Even lekker hard meezingen of juist door de kamer swingen zonder dat iemand je ziet. Waar we vroeger misschien cd’s cadeau gaven, is er nu ook een duurzamere oplossing. Een abonnement op een muziekdienst zoals Spotify. Je kunt ook denken aan een luisterboek of een Podcast om cadeau te geven en naar te luisteren!

5. Duurzaam kerstcadeau voor take-away

Een plastic zakje voor je broodje op kantoor, een kartonnen beker voor een kopje koffie of thee, een plastic wegwerp fles met water. Ongemerkt kan het zijn dat we op een dag heel wat wegwerpartikelen verbruiken. Een duurzaam alternatief? Dan kan door bijvoorbeeld voor een broodtrommel of lunchbag te kiezen. En je water neem je gewoon mee in een herbruikbare drinkfles. Ook voor je dagelijkse kopje koffie of thee kun je een duurzaam kerstcadeau vinden. In de vorm van Coffee-to-go-beker.

Extra tip: uitwisbare notitieblokken

Tot slot deel ik graag nog een extra tip voor een duurzaam kerstcadeau! Eén die ik als liefhebber van notitieblokken heel interessant vind: een uitwisbaar notitieblok. Ik wist niet eens dat het bestond! In plaats van elke keer papier te verbruiken, kun je gewoon uitwissen wat je op een pagina hebt geschreven. En deze opnieuw gebruiken. Handig toch?!

Duurzaam kerstcadeau voor jezelf of om te geven

Wat vind jij van deze tips voor duurzame kerstcadeaus? En heb jij nog leuke ideeën om iemand dit jaar een duurzaam kerstcadeau te geven? Of om natuurlijk voor jezelf te vragen?

PS. Pak je duurzame kerstcadeaus mooi in en versier deze met een cadeaulabel kerst. Hier vind je allerlei gratis printables! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *