vaderdag in spanje
Barcelona life

Vaderdag in Spanje

In Nederland wordt Vaderdag altijd op een zondag gevierd, maar wist je dat dit niet in elk land gelijk is? Vaderdag in Spanje wordt 19 maart gevierd. Het maakt niet uit op welke dag in de week dit valt, Vaderdag is elk jaar op 19 maart. Waarom wordt Vaderdag niet in alle landen op dezelfde dag gevierd? En waarom is het in Spanje precies op 19 maart? Lees verder en ontdek alles over Vaderdag in Spanje en andere landen!

In Nederland wordt Vaderdag altijd op een zondag gevierd, en wel op de derde zondag in juni. Ook bijvoorbeeld in Frankrijk, Turkije, Amerika en Indië wordt dan Vaderdag gevierd. In België vieren ze het op de tweede zondag van juni, terwijl ze in Duitsland Vaderdag juist op Hemelvaartsdag vieren. En in Thailand is 5 december de datum voor Vaderdag, dit is de verjaardag van de koning. Waarom vieren we Vaderdag in Spanje juist op 19 maart? Trouwens, Vaderdag wordt op 19 maart niet alleen in Spanje gevierd, ook in bijvoorbeeld Italië en Portugal worden de papa´s op 19 maart een beetje extra verwend.

Vaderdag in Spanje

Vaderdag in Spanje wordt gevierd op de naamdag en feestdag van Sint Jozef. Dit komt door de Katholieke achtergrond van Spanje. Bij het ontstaan van Vaderdag in Spanje werd er gezocht naar een geschikte datum. De lerares die Vaderdag in Spanje introduceerde vond de feestdag van Sint Jozef zeer passend. Hij werd door haar beschouwd als het model van ouders en het hoofd van het gezin. Hoe Vaderdag in Spanje geïntroduceerd werd? Een lerares in Spanje besloot ouders in het zonnetje te zetten, nadat sommige ouders jaloers waren op de viering van Moederdag. Met de leerlingen in haar klas maakte zij handwerkjes om de ouders te eren. Het idee groeide en het jaar daarop werd het initiatief van de docent op landelijk niveau bekend. Zo komt het dat vanaf eind jaren ´40 Vaderdag in Spanje gevierd wordt. Alleen is het hier niet ontstaan.

vaderdag in spanje

De geschiedenis van Vaderdag

Vaderdag is in Amerika gestart, toen een meisje haar vader wilde eren. In 1909 wilde de dochter de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog en weduwe nadat zijn vrouw in het kraambed was gestorven, graag breed tonen. En ze wilde hem bedanken voor alles wat hij voor zijn gezin deed. Geïnspireerd door Moederdag dat een jaar eerder was geïntroduceerd, organiseerde zij op 19 juni 1910 voor het eerst Vaderdag. Dit was de verjaardag van haar vader. Het concept werd door steeds meer andere Amerikaanse plaatsen overgenomen en vanaf 1924 werd het idee door de toenmalige president gesteund. Het kreeg alleen nog geen bijval van het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres. Pas in 1972 onder het presidentschap van Nixon werd de dag officieel erkend in Amerika. In Nederland wordt Vaderdag vanaf 1937 gevierd. En vanaf 1948 wordt dit jaarlijks op de derde zondag van juni georganiseerd, op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmode Detaillisten.

Fijne vaderdag voor alle papa´s!

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *