meertalig opvoeden
Barcelona life

Spreek ik Nederlands met mijn kids?

Kinderen meertalig opvoeden: een voorbeeld uit de praktijk

Ik krijg regelmatig de vraag of ik Nederlands met mijn kids praat. Om heel eerlijk te zijn: nee. Ik ben niet iemand die consequent altijd Nederlands met haar kinderen praat. En daar krijg ik erg veel kritiek op. Dit is één van die onderwerpen waarvan mensen vinden dat ze zonder zich in te houden of jouw situatie kennende, je erop aan mogen spreken. Tijd dus om vandaag eens mijn kant van het verhaal te delen.

Meertalig opvoeden

Hoewel er geen één juiste manier is om een kinderen meertalig op te voeden, is het OPOL-systeem veelgebruikt. Dit staat voor ´One Parent One Language´. Hierbij praat dus elke ouder in een andere taal tegen het kind. Altijd, ongeacht de situatie. Ik wist gewoon al dat ik niet heel consequent altijd in het Nederlands met ze zou gaan praten. Nog voor ze geboren waren. Om met het hele gezin te converseren, bijvoorbeeld aan tafel bij het avondeten, vind ik het prettig als iedereen elkaar verstaat. Nu praat manlief wel wat Nederlands, maar is het lastiger om daar een vloeiend gesprek in te voeren. Ook vind ik het niet altijd handig als we bijvoorbeeld in het park zijn of boodschappen gaan doen om een andere taal dan de rest te praten.

En kijk eens omgekeerd. Als je in Nederland in de speeltuin bent en je hoort iemand een andere taal tegen zijn of haar kinderen praten, zal voor velen de eerste gedachte zijn dat diegene gewoon Nederlands moet praten. Natuurlijk, dit geldt niet voor iedereen. Maar er zullen ook mensen mogelijk denken dat diegene misschien zelfs geen Nederlands praat. Wat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Mogelijk is het iemand die de moedertaal wil doorgeven aan de kinderen en dus altijd, ongeacht de situatie, in die taal met de kinderen praat. Het is makkelijk om snel vooroordelen over het spreken van verschillende talen te hebben, zonder de hele situatie te kennen.

meertalig opvoeden

Spaans, Catalaans, Engels en Nederlands

Waar wij ook mee te maken hebben, is dat er standaard in Catalunya al twee talen zijn: Spaans en Catalaans. De scholen zijn eigenlijk grotendeels in het Catalaans en thuis wordt er dan normaal gesproken Spaans gesproken. Dit is al best vermoeiend voor de kids. Ze maken lange dagen op school, praten daar Catalaans en thuis wisselen ze dan naar Spaans. Als we op momenten in het Nederlands gaan praten, geeft vooral de oudste vaak aan dat hij te moe is om nog een andere taal te praten. En voor de derde vreemde taal hebben wij nu voor Engels gekozen. Ik denk namelijk dat mijn kids er in hun verdere leven meer aan hebben om goed Engels te spreken, dan Nederlands.

Nederlandse gebruiken doorgeven

Wil ik mijn achtergrond dan niet doorgeven kun je misschien denken. Zeker wel! Alleen vind ik dat dat op verschillende manieren kan. Er zit voor mij een verschil in tussen een taal vloeiend spreken en kunnen communiceren of begrijpen wat iemand zegt. Zo kennen de kids echt wel wat woordjes Nederlands. Hebben wij ook voorleesboeken van Woezel & Pip en Nijntje in huis en vieren we Sinterklaas waarbij we ook het Sinterklaasjournaal volgen. En dan zijn daar opa en oma die als ze op bezoek zijn, Nederlands met de kids praten. De kids beginnen ook een klein beetje in het Nederlands met hen te praten. Nou ja, praten is misschien een groot woord. Maar ze kunnen in het Nederlands vragen of ze een koekje of snoepje mogen. En toen de oudste laatst oma ging bedanken voor een cadeautje dat ze had gekocht, zei hij uit zichzelf in het Nederlands ´dank je wel oma´, in plaats van ´gracias oma´. Hoe lief!

En ´s ochtends vragen ze vaak om een pan con (brood met) hagelslag en pindakaas. Want ja, de Nederlandse producten kennen ze zeker ook, en gewoon bij hun eigen naam. En beetje bij beetje gaan we meer Nederlands praten nu ze wat groter zijn. Dus wie weet kunnen mijn kids in de toekomst zich op bezoek in Nederland verstaanbaar maken in de lokaal gesproken taal.

Wat zijn jouw ideeën over meertalig opvoeden? En als je jouw kinderen meerdere talen leert, hoe heb je dit aangepakt?

5 reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *