spaanse tapas
Barcelona life

Spaanse tapas: voor een zuidelijke eetervaring

Spaanse tapas, Ik vind het heerlijk om op een terrasje te zitten met een drankje en wat tapas te eten. Dit is een plaatje wat je ook veel in Spanje tegen zult komen. Er zijn zelfs barren en restaurants waar je een gratis tapa bij een drankje krijgt. Je hoeft trouwens niet altijd naar Spanje af te reizen om te kunnen genieten van tapas. Ook in Nederland vind je tapas restaurants. En in supermarkten of delicatessenwinkels kun je vaak ook Spaanse tapas vinden. Of je maakt ze natuurlijk gewoon lekker zelf 🙂

Tapa of tapas?

De kleine hapjes die in Spanje zijn bekend zijn, worden gedurende de hele dag gegeten. Je komt ze nog vaak tegen als aperitief bij een drankje, maar ook als avondeten. Ken jij trouwens het verschil tussen tapa en tapas? Eén hapje is een tapa en meerdere noem je tapas. Wat zijn nu bekende Spaanse tapas die je eigenlijk in de meeste tapas restaurants wel kunt bestellen? Misschien zijn ze wat cliché voor sommigen, maar dat maakt ze niet minder lekker. Je kunt ze thuis op de tafel gezellig met elkaar delen. Waan je ook even in het zonnige Zuiden tijdens je tapas-avond!

Top 10 van Spaanse tapas

1. Gazpacho

Deze koude soep wordt vaak als tapa in kleine glaasjes geserveerd. De belangrijkste ingrediënten? Tomaten, komkommer, knoflook en olijfolie. Vooral op een hete zomerse dag is dit een aanrader.

2. Tortilla de patatas

Dit is de Spaanse naam voor een omelet met aardappel. Deze wordt in kleine stukjes gesneden die je met of zonder brood eten. De oma van mijn vriend kon echt de lekkerste tortilla de patatas maken. Naast de traditionele variant, kom je ook variaties met bijvoorbeeld chorizo of courgette tegen.

3. Patatas bravas

Ook in niet tapas restaurants staat dit gerecht vaak op de kaart. Het gaat hier om gebakken aardappelblokjes die vaak met een iets pikante saus worden geserveerd. Als je dit te scherp vindt, komt er ook vaak mayonaise of alioli (een knoflooksaus) bij.

4. Pa con tomate

Dit is een Catalaans gerecht wat vertaald naar brood met tomaat. Er wordt een tomaat over het brood gewreven en daar wordt olijfolie overheen gegoten. Vaak wordt er ook bv een knoflook over het brood gestreken en wordt dit bestrooid met een beetje zout. Een echte aanrader die niet bij je avond met Spaanse tapas mag ontbreken.

5. Bruschetta met ansjovis

Deze tapa bestaat uit een geroosterd broodje, in de vorm van een in stokbrood dat je in stukjes snijdt, bestreken met tomaat en erop een ansjovis. Je komt in Spanje trouwens Bruschetta’s met allerlei soorten van beleg tegen.

6. Spaanse tapas: Albondigas

Je treft ook regelmatig gehaktballetjes (in tomatensaus) aan op een tapas menu. Deze heten in het Spaans albondigas. Deze kun je in een schaaltje serveren, waarbij je eventueel doperwtjes door de saus mengt.

7. Knoflook garnalen

Gambas (het Spaanse woord voor garnalen) die gebakken worden in knoflook zijn ook erg populair als Spaanse tapas.

8. Pimientos de padrón

Deze Spaanse tapa bestaat uit gebakken Spaanse groene pepertjes die normaal gesproken bestrooid worden met zeezout. En meestal zitten er in elke tapa ook één of meerdere pepertjes die scherp zijn. Het is altijd afwachten wie die treft 🙂

spaanse tapas

9. Jamón

Een bordje met in dunne plakken gesneden ham (jamon) mag niet ontbreken bij je Spaanse tapas avond. Je komt in Spanje verschillende soorten tegen waarbij jamón ibérico de duurste, en ook lekkerste, variant is. Je kunt de ham los in plakjes eten of een Pa con tomate ermee beleggen.

10. Gefrituurde sardines

Een andere tapas die je regelmatig tegenkomt is gefrituurde sardines (of een andere gefrituurde kleine visjes). Deze worden in paneermeel gemarineerd, waarna ze worden gefrituurd. De sardines worden op een schoteltje geserveerd met een stukje citroen om er naar smaak over te besprenkelen.

Dit is slechts een greep uit het brede aanbod van Spaanse tapas dat er op het menu van een restaurant kan staan. Met de bovenstaande gerechten heb je hopelijk volop inspiratie om op een terrasje heerlijke Spaanse tapas te bestellen. Of om je eigen Spaanse avond te organiseren en samen te genieten van deze zuidelijke gerechten. ¡Que aproveche! zoals ze op het Spaans zeggen. Ofwel: Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *