lichaamsbeweging na 40 jaar
Lifestyle tips

Lichaamsbeweging na 40 jaar

Ik zit het liefst met een dekentje op de bank, een kopje thee met een chocolaatje binnen handbereik, een serie of film te kijken. Maar ja, om te zorgen dat mijn lichaam gezond blijft, is lichaamsbeweging op zijn tijd ook nodig. Helemaal aangezien ik een probleem heb met mijn heup. Maar zo boven de 40 vind ik niet alle sporten meer fijn. En kost het me meer moeite om mezelf te motiveren om te sporten. Merk jij ook dat het lastiger wordt om te sporten boven een bepaalde leeftijd? En krijg je ook last van kwaaltjes met je gewrichten? Lees dan vooral verder.

Ouder worden

Ik ben mijn twintiger en dertiger jaren voorbij en sinds een aantal jaar toegetreden tot de wereld van de veertigers. Of ik er nu aan wil geloven of niet….. En ja, ik merk dat hierbij ook bepaalde kwaaltjes de kop beginnen op te steken. Ik kan niet meer zo goed tegen drank, merk dat mijn lijf sneller moe is en dat ik meer slaap nodig heb om uitgerust op te staan. Ook speelt een probleem met mijn heup vaker op. Ik heb last van slijtage in mijn heup. “Dat is toch een ouderdomskwaal?” hoor ik je denken. Over het algemeen wel, maar dus niet altijd. Als ik regelmatig sport, kan mijn lichaam het ongemak echter beter opvangen.

Welke lichaamsbeweging wordt aangeraden boven de 40?

Er zijn vele vormen van lichaamsbeweging die je ook boven de 40 kunt doen. Dit geeft je energie, zorgt dat je je sterker voelt en over het algemeen minder vaak ziek wordt. Het is afhankelijk van wat je wilt bereiken welk type sport het best past.

  • Wil je eventueel verlies van bot- en spiermassa terugdraaien? Oefeningen met gewichten zijn dan heel toepasselijk.
  • Roeien zorgt ervoor dat je beenspieren heel sterk worden. Dit kan je bijvoorbeeld met een roeimachine doen.
  • Als je de elasticiteit en flexibiliteit van je lichaam wilt bevorderen, kun je yoga beoefenen. Daarnaast helpt yoga om te ontspannen.
  • Fietsen is de beste oplossing om je hartgezondheid te verbeteren. Daarnaast ontziet fietsen je gewrichten van overbelasting.
  • Wil je alle spieren in je lichaam trainen? Ga dan zwemmen. Hiermee verbeter je ook je longcapaciteit.
lichaamsbeweging na 40 jaar

En, beweeg ik?

Zelf zwem ik 1x per week en doe ik 1x per week aan yoga. In deze tijden waarin we niet naar een sportschool kunnen, volg ik mijn yogalessen online. Zo blijf ik toch bezig. Mijn lerares biedt de lessen via videobellen aan. Hierdoor kan ze tussendoor ook tips geven en ons corrigeren als er iets niet helemaal goed gaat. Het is makkelijk om een les af te zeggen, omdat je echt even tijd moet maken voor sporten. En er altijd wel iets tussendoor komt dat ik heel goed als excuus kan gebruiken om niet te sporten. Maar, ik merk ook dat ik me na een sessie veel ontspannender voel. En het is fijn om even alleen met sporten bezig te zijn en niet aan allerlei andere zaken te denken.

Prothese nodig?

Om te zorgen dat je spieren en gewrichten soepel blijven, is bewegen dus belangrijk. Dit voorkomt niet alleen stijfheid, maar ook slijtage. Wist je dat dit onomkeerbaar is? Je leeftijd maakt hierbij echt niet uit. Helpt bijvoorbeeld fysiotherapie niet meer? Als je gewrichten echt zwaar gehavend zijn, is het misschien nodig om deze te vervangen door een prothese. In mijn geval weet ik al dat ik in de toekomst een heupprothese nodig heb. Een ander veelvoorkomende prothese die zowel bij jong als oud kan voorkomen is een knieprothese. Problemen in knieën zijn niet heel raar, aangezien zij je lichaamsgewicht moeten dragen.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je bij problemen in je heup of knie een prothese laat zetten en je gelijk nergens meer last van hebt. Je zult moeten revalideren en blijven opletten dat je je lichaam niet te zwaar belast. Blijven bewegen is belangrijk. Echter, helpt je het ook van veel pijn af die voortkomt uit versleten gewrichten.

Heb jij last van je heupen of knieën? En heb je tips om de pijn tegen te gaan? Welke oefeningen of sporten helpen jou? Laat het vooral in de reacties achter. Ook hoor ik graag van je als jij een prothese hebt en wat jouw ervaring hiermee is.

logodisclaimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *