schrijfinspiratie
Mompreneur

Schrijfinspiratie: tips voor het schrijven

Schrijversblock – een bekend fenomeen voor je verwacht ik als je ook een blog hebt. Of misschien wel met een boek bezig bent. Dan heb je eindelijk een moment gevonden om ongestoord te schrijven, is alleen de inspiratie ver te zoeken. Hoe komen die eerste letters op papier? En waarover wil je eigenlijk schrijven? Naast dat ik het soms lastig vind om echt een rustig moment te vinden om een nieuwe post te schrijven, heb ik soms ook geen inspiratie. Onderwerpen genoeg om over te schrijven zou je denken. Mama zijn, kids, Barcelona…. Toch laat de schrijfinspiratie me soms in de steek. Wat nu?! Tijd om op zoek te gaan naar tips voor het schrijven. Laat je je mee inspireren?

Houd een inspiratielijstje bij

Elke keer als je inspiratie hebt, kun je die ideeën alvast op papier zetten. Of op de computer typen 🙂 Op moment dat je even niet weet hoe je verder moet, kun je hier je inspiratie uit halen. Het maakt niet uit of het om onderwerpen voor posts gaat voor je website of om bijvoorbeeld een karakter uitwerking voor je boek.

Waar word je blij en enthousiast van?

Naast een inspiratielijstje, zijn er ook andere manieren om schrijfinspiratie op te doen voor een onderwerp om over te schrijven. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze post met inspirerende blogpost ideeën. Ook kun je andere blogs bekijken op onderwerpen te ontdekken waar je zelf blij van wordt en ook zin krijgt om over te schrijven. Of praat juist eens met andere schrijvers of bloggers.

Je kunt ook je publiek voor ogen houden. Voor wie schrijf je ook alweer? En wat wil je hen meegeven? Bedenk wat jij als unieke boodschap mee kunt geven. En schroom hierbij zeker niet om je mening te delen.

Werk blog ideeën alvast uit

Heb je verschillende ideeën voor onderwerpen verzameld? En zit je in een flow met schrijfinspiratie? Werk deze onderwerpen dan alvast wat uit. Je hoeft echt geen hele teksten op papier te zetten. Een globaal idee kan je op een andere dag helpen om hier verder mee te gaan. En mogelijk geven je eerdere concepten schrijfinspiratie als je even zonder zit.

schrijfinspiratie

Schrijf waar je op dat moment zin in hebt

Het zal je zeker helpen om over het onderwerp te schrijven waar je op dat moment zin in hebt. Zo had ik voor vandaag eigenlijk een post voor de baby uitzetlijst op de planning staan. Maar stond mijn hoofd meer naar het schrijven van deze post over schrijfinspiratie. Dus heb ik mijn ´planning´ gewoon omgegooid. Voel je daar ook vrij in. Waarschijnlijk worden je teksten ook beter als je zin hebt om over het hoofdonderwerp te schrijven. En niet omdat het moet.

Schrijf op momenten met schrijfinspiratie

Misschien heb je op een vrij moment ineens veel schrijfinspiratie. Kijk dan ook of je hier gebruik van kunt maken door op dat moment te gaan schrijven. Heb je een blog en publiceer je elke week op dezelfde momenten een post? Dat wil zeker niet zeggen dat je dan ook op die dagen een post moet schrijven. Mogelijk kun je vast vooruit werken op momenten dat je zin hebt om te schrijven. En posts inplannen. Ook als je verhalen schrijft, kun je momenten benutten dat je vol inspiratie zit en het leuk vindt om te schrijven, in plaats van op de geplande tijd dat het moet.

Creër een fijne schrijfplek

Zorg dat je op een plek zit om te schrijven waar je je prettig voelt. Dat kan thuis in je werkkamer zijn, maar ook bijvoorbeeld in een coffeebar of een afgelegen huisje op de hei. Verder kan het helpen om niet te veel rommel om je heen te hebben. Dat kan je alleen maar afleiden. Natuurlijk hoeft de plek waar je schrijft niet elke keer hetzelfde te zijn. Ik zit nu bijvoorbeeld op een stoel bij het raam met uitzicht over Barcelona. Andere momenten zit ik juist achter mijn bureau in mijn werkkamer waar ik goed geconcentreerd kan schrijven. Wat werkt voor jou het beste om het moment dat je wilt gaan schrijven?

Computer versus pen en papier

Ik ben een freak als het gaat om notitieboekjes. Ik heb een grote stapel van verschillende formaten. En in elke tas heb ik een blokje met pen bij de hand. Zo kan ik altijd ideeën opschrijven, ook als ik bijvoorbeeld onderweg ben. En soms vind ik het juist prettig om even niet achter de computer te zitten om te schrijven, maar met pen en papier aan de slag te gaan. Een leuk notitieboekje met een mooie pen helpen me dan zeker om gewoon woorden op papier te zetten. En daar volgt dan vanzelf een verhaal uit. Een verhaal dat ik later op de computer verder uitwerk of overneem.

Schrijfinspiratie: bezoek een ander omgeving

Trek de natuur in en loop met je blote voeten door het gras. Ga naar het strand en voel het zeewater over je benen golven. Of bezoek juist een museum om dat ene schilderij of kunstwerk te bekijken. Wie weet wat voor ideeën er bij je te binnen schieten. Kortom, laat je inspireren door een andere omgeving.

Doe eens een schrijfoefening

Blijft de schrijfinspiratie echt uit? En moet je een deadline halen? Doe dan eens een schrijfoefening. Je kunt bijvoorbeeld gaan doorschrijven. Hierbij ga je minstens 10 minuten achter elkaar schrijven, zonder de pen van van het papier te halen of je handen van het toetsenbord. Langer mag natuurlijk, korter zeker niet. Het gaat hierbij echt niet om de kwaliteit die je schrijft, maar ook de kwantiteit. En wie weet, misschien dat je ineens iets op papier zet wat je verder kunt uitwerken. Of wat je nieuwe schrijfinspiratie geeft!

Wat doe jij als je op zoek bent naar schrijfinspiratie?

3 Comments

  • Felice Veenman

    goede tips ! ik ben ook erg van de lijstjes! inmiddels heb ik ook door ho eik een idee onderweg kan vasthouden, tot ik weer bij mijn boekje met lijstjes ben!

  • Janet

    Ik heb inderdaad een boekje waarin ik allerlei dingen heb staan waar ik nog over kan schrijven, dat werkt op zich goed, maar soms heb ik dan nog steeds dat het daadwerkelijk beginnen van een blog (ook al heb je dus het onderwerp al) nog lastig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *