gratis stockfoto's
Mompreneur

Gratis stockfoto´s top 10

Als je een blog bijhoudt, komt daar meer bij kijken dan alleen een tekst schrijven en deze publiceren. Je wilt je tekst tenslotte ook voorzien van mooi beeldmateriaal. Ook als je natuurlijk een website of webshop bijhoudt, zul je hier beeldmateriaal op gebruiken. Ik neem regelmatig een foto met mijn telefoon, maar niet voor elke post heb ik zelf een bijpassende foto. In die gevallen maak ik graag gebruik van een website met gratis stockfoto´s.

Stockfoto’s: tell me more

Een stockfoto is kort gezegd een foto die niet speciaal voor jou gemaakt is – het is een rechtenvrije afbeelding die je mag gebruiken. Bijvoorbeeld dus op jouw blog bij een bepaald artikel. Foto’s zorgen niet alleen voor een visueel beeld bij een tekst, ze helpen ook om online gevonden te worden. Geef hiervoor in de mediatheek van je website een ‘alt text’ aan de foto. Dit helpt bij het zichtbaar worden van jouw website en beeld in de zoekmachines zoals Google als mensen in ´Afbeeldingen´ zoekn. Er zijn websites waar je moet betalen voor deze foto’s. Er zijn echter ook websites voor gratis stockfoto’s. Maar waar vind je nu bijzondere foto´s om jouw teksten te ondersteunen?

Top 10 gratis stockfoto´s

Onderstaand vind je een top 10 van websites waar je gratis stockfoto´s kunt downloaden. Het is trouwens een top 10 in willekeurige volgorde. Je zult waarschijnlijk diverse foto´s op alle platforms kunnen vinden, maar als je wat rondsnuffelt en verder bladert dan alleen de eerste pagina met resultaten, kun je waarschijnlijk pareltjes van foto´s ontdekken.

gratis stockfoto's
  1. Unsplash.com – Hoge kwaliteit foto´s en een makkelijke zoekfunctie, dat biedt unsplash. De foto´s hebben uitgebreide omschrijvingen, niet alleen tags, waardoor je veel resultaten te zien krijgt bij jouw zoekopdrachten.
  2. Pexels.com – In deze website delen getalenteerde fotografen hun afbeeldingen zodat jij ze kunt gebruiken.
  3. Pixabay.com – Pixabay biedt je niet alleen stockfoto´s, maar ook illustraties, vector bestanden en video´s. Deze website heeft een uitgebreide selectie gratis stockfoto´s in de categorie business. En is dus extra handig als je voor een bedrijf of zakelijke en marketingteksten op zoek bent naar beeldmateriaal.
  4. Stockvault.net – Om het zoeken tussen de vele afbeeldingen die je hier vindt makkelijker te maken, kun je hier direct in collecties verzamelde foto’s bekijken. Je vindt hier zowel foto’s als illustraties, als ook structuren.
  5. Stocksnap.io – Op deze website vind je artistieke, mooie foto’s van hoge kwaliteit. Je kunt op deze website al gelijk een categorie selecteren waarvoor je op zoek bent naar foto´s. Natuurlijk kun je ook zelf een zoekopdracht geven. De resultaten kun je vervolgens met eigen in te stellen filters bewerken.
  6. Pikwizard.com – Hier kun je hoge kwaliteit, gratis stockfoto’s vinden. Je kunt zoeken tussen meer dan een miljoen foto’s en video’s die je ook voor commercieel gebruik mag inzetten.
  7. Picjumbo.com – Als je op zoek bent naar hoge kwaliteit foto´s, achtergronden en afbeeldingen moet je zeker deze website eens bekijken. Let wel op dat je ook packs met betaalde afbeeldingen tussen de resultaten getoond krijgt.
  8. Gratisography.com – Deze beeldbank heeft mogelijk niet het meest uitgebreide aantal gratis stockfoto’s, maar misschien wel de meest originele. Hier vind je afbeeldingen die je niet (snel) ergens anders tegenkomt. Eigenzinnig en mooi, daarvoor ben je hier op de juiste plek.
  9. Freeimages.com – Een voordeel van deze fotobeeldbank voor gratis stockfoto’s is dat je de taal zelf kunt instellen en je in het Nederlands kunt zoeken. Dit waar anderen vaak alleen in bijvoorbeeld Engels beschikbaar zijn. Je kunt hier zoeken in een uitgebreide database van foto’s en beelden rondom allerlei onderwerpen.
  10. Rawpixel.com – Je kunt op deze website een betaald account aanmaken om foto’s te kunnen downloaden. Maar ook in de gratis collectie vind je een uitgebreid aanbod van duizenden foot’s, vectors en templates die je kunt gebruiken. Je hebt hier alleen een limiet van het aantal gratis stockfoto’s dat je per dag kunt downloaden.

Gratis stockfoto´s: hoe zit dat met de rechten

Het is altijd goed om na te gaan hoe het met de rechten van de foto´s zit die je op je blog wilt gebruiken. Mogelijk moet je de naam van de fotograaf of de beeldbank waar je de foto gevonden hebt, vermelden op jouw website. Vaak vind je op de websites met gratis stockfoto´s een pagina waar de uitleg over de licenties wordt gegeven. CC0 is trouwens een (internationale) licentie waarmee je foto’s mag gebruiken zonder bronvermelding te noemen. Als je meer wilt lezen over het gebruik van foto’s die je niet zelf gemaakt hebt, kun je een bezoekje brengen aan de website Charlotte’s Law, die hier meer over vertelt.

Hopelijk heb je zo voldoende inspiratie voor het zoeken én vinden van originele gratis stockfoto’s voor jouw blog of website. Heb jij nog aanvullingen? Laat vooral een reactie achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *