fietsen in Spanje
Barcelona,  Reizen

Fietsen in Spanje: verkeersregels voor op de fiets

Er wordt steeds meer gefietst in Spanje. En Barcelona natuurlijk. Dat komt onder meer doordat er de afgelopen jaren flink gewerkt is aan het verbeteren van de infrastructuur. Zo kom je veel meer fietspaden tegen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat niet iedereen gewend is aan fietsen in het verkeer. En nog niet overal vind je fietspaden. Wat doe je dan? En wat zijn de verkeersregels als je gaat fietsen in Spanje?

Verkeersregels fietsen in Spanje

Graag zet ik maar liefst 20 regels voor je op een rij waar je je aan moet houden als je gaat fietsen in Spanje. Wist jij dat er zoveel verkeersregels zijn om je aan te houden? En zijn deze wel allemaal gelijk aan de verkeersregels voor fietsers in Nederland? Hier vind je ze allemaal. Zo weet je zeker dat je veilig op weg gaat. Terwijl je ondertussen gezond bezig bent, beweging krijgt en onderweg veel meer ziet van de omgeving.

  1. Kijk goed voor je invoegt

    Net als met de auto, moet je ook op de fiets kijken hoe je gaat invoegen. En dit duidelijk aangeven. Zo voorkom je dat er een gevaarlijke situatie ontstaat met andere fietsers of zelfs auto’s in de buurt. Wist je dat je een boete kunt krijgen als je op een gevaarlijke manier de weg opgaat? Als je gaat fietsen in Barcelona of een andere stad, is het dus goed om hier rekening mee te houden.
  2. Rij op het fietspad

    Het is aanbevolen om, indien die er zijn, op fietspaden te rijden. Dit is het veiligst en duidelijkst voor jezelf en andere weggebruikers. Verderop kun je de regels vinden wat je moet doen als er geen fietspad is waar je aan het fietsen bent.
  3. Ook op de fiets gelden de verkeersborden

    Verkeersborden, stoplichten en andere verkeersregels, zoals voorrang geven aan voetgangers bij het zebrapad, gelden ook als je op de fiets zit. Wist je dat je voor het door een rood stoplicht rijden een boete van maar liefst 150 tot 500 euro kunt krijgen in Spanje?!
  4. Vergeet je lichten niet

    Op de fiets moet je, als het donker is, zowel voor- als achterop de fiets een licht hebben. Ook als je overdag door tunnels fietst waar het donker is, zijn lichten verplicht. Heb je geen vaste fietslampen? Vergeet dan niet je losse lampjes bij je te hebben als je gaat fietsen in Spanje. Of in Nederland natuurlijk. Ook daar is zichtbaarheid op de fiets belangrijk.
  5. Geef tijdig aan als je gaat remmen

    Ken jij het signaal voor het plotseling remmen met je fiets? Voor mij was het geheel nieuw dat er een speciaal gebaar is om andere weggebruikers te waarschuwen als je plotseling moet remmen. Hiervoor kun je je arm afwisselend op en neer bewegen, met korte en snelle bewegingen. Het is trouwens niet verplicht om het onverwachts remmen aan te geven omdat je er je stuur voor moet loslaten.
    fietsen Spanje
  6. Het gebruik van een mobiel op de fiets is verboden

    Het gebruik van je mobiele telefoon als je aan het fietsen bent, is ten strengste verboden! Ook koptelefoons of muziekspelers mag je op de fiets niet gebruiken, aangezien die je gehoorvermogen beperken. Ook kunnen ze je afleiden terwijl je met je aandacht bij het verkeer moet zijn.
  7. Alcohol gedronken = niet op de fiets stappen

    Wist je dat het maximale promillage alcohol dat je in je bloed mag hebben voor het autorijden ook voor op de fiets geldt? Als een agent je aanhoudt met je fiets om een blaastest te doen, ben je verplicht dit te doen. En als je positief bent, oftewel boven het maximale promillage zit, kun je dus ook gewoon een boete krijgen.
  8. Fietsen in Spanje: één passagier tot 7 jaar

    Op de fiets mag je slechts 1 passagier meenemen. En dat mag iemand zijn tot maximaal 7 jaar oud. Deze persoon moet op een goedgekeurd kinderstoeltje voor op de fiets zitten. En de bestuurder van de fiets moet altijd een meerderjarig iemand zijn. Als je een minderjarige op de verkeerde manier op de fiets vervoert, kun je hier ook een boete voor krijgen.
  9. Voetgangers hebben voorrang

    Als er een goed gemarkeerd zebrapad is, moet je als fietser voorrang geven aan de voetganger. Dit geldt trouwens ook als je op het punt staat een andere weg in te slaan en er zijn voetgangers die deze willen oversteken. Ook als er geen zebrapad is. Let bij fietsen in Spanje hier dus even goed op.
  10. Wie heeft er voorrang?

    Als je op een fietspad of gemarkeerde berm rijdt, heb je voorrang op motorvoertuigen. In alle andere gevallen moet je als fietser de normale verkeersregels respecteren en volgen.
  11. Groepen fietsers op rotondes

    Als fietsers in een groep op een rotonde rijden, hebben ze voorrang op andere weggebruikers. Dit geldt van de eerste tot de laatste fietser in de groep. Ook op andere kruispunten geldt deze regel, als de eerste fietser van de groep al op het kruispunt is.
  12. Geef je manoeuvres aan

    Als je de bocht neemt of bijvoorbeeld verandert van rijstrook, moet je dit goed aangeven. Je kunt hiervoor je arm gebruiken van de kant waar je op gaat. Geef je jouw manoeuvre niet goed aan? Dan kun je hiervoor een boete ontvangen.
  13. Helm verplicht in de stad

    Voor personen onder de 16 jaar die fietsen in Spanje is het verplicht om een helm te dragen. Het wordt trouwens ook aangeraden voor de rest van de fietsers. Als een minderjarige op de fiets zit zonder helm, ook als dit in het kinderzitje is, kan je hiervoor een boete krijgen.
    fietsen in spanje
  14. Fietsen in Spanje en een helm dragen

    Op de weg moet je altijd een goedgekeurde veiligheidshelm dragen volgens de verkeersregels voor fietsen in Spanje. Er zijn echter drie situaties waarbij je geen helm op de weg op hoeft: op een lange beklimming, in extreme hitte of om een medische reden. Natuurlijk is het belangrijk dat je de helm goed op je hoofd plaatst en vastmaakt, zodat hij niet af kan vallen of weg kan vliegen. Neem je zelf je fiets mee en ga je bijvoorbeeld mountainbiken in de bergen? Vergeet dan dus niet ook een fietshelm mee te nemen.
  15. Zebrapaden en fietsen in Spanje

    Je zou denken dat je als je op de fiets een zebrapad moet oversteken, je in dit geval voorrang hebt. Echter, een zebrapad is geen fietsoversteekplaats en dus geldt deze regel niet. Als je een zebrapad met je fiets moet oversteken, moet je verplicht afstappen en lopend met je fiets oversteken.
  16. Echt niet op de stoep fietsen

    In de stad is het bij fietsen in Spanje echt verboden om op het trottoir of in voetgangersgebieden te fietsen. Tenzij dit gebied natuurlijk is gemarkeerd als fietspad waar ook voetgangers gebruik van mogen maken. In het verleden gebeurde dit in Barcelona heel veel, aangezien er nog weinig fietspaden waren. En nog steeds zie je soms mensen op de stoep fietsen. Maar ja, het mag dus echt niet.
  17. In de stad: rechts aanhouden

    In de stad moet je zoveel mogelijk rechts aanhouden en dus aan de rechterkant van de weg rijden. Als je met meerdere mensen aan het fietsen bent, mag je met maximaal 2 personen naast elkaar rijden.
  18. Reflecterende kleren onderweg

    Op wegen waar fietslichten verplicht zijn om aan te hebben, moet je als fietser ook verplicht reflecterende kleding dragen. Met deze reflecterende kleding moeten automobilisten je al vanaf 150 meter afstand kunnen zien.
  19. Gebruik de berm

    Als je op de weg fietst en er is een berm, moet je die aan jouw rechterkant gebruiken om op te circuleren. Dit hoeft niet bij lange afdalingen trouwens. Als je op de weg fietst, terwijl er ook een berm beschikbaar is, kun je hier een boete voor krijgen.
    fietsen in spanje
  20. Fiets naast elkaar op de weg

    Op de weg mag je in rijen van twee naast elkaar fietsen, waarbij je zoveel mogelijk rechts van de weg aanhoudt. Maar, in gedeeltes zonder zicht, zoals in bochten, mag je niet parallel rijden en moet je achter elkaar gaan fietsen. Je niet aan deze regel houden en zonder orden in groepen op de weg fietsen, kan je op een boete komen te staan.

Kende jij alle verkeersregels voor fietsen in Spanje? Zo weet je in ieder geval waar je rekening mee moet houden als je een fietstocht door bijvoorbeeld Barcelona maakt. Of op de fiets wilt stappen om de kuststreek te gaan verkennen. Veel fietsplezier!

One Comment

  • nicole orriens

    Dat gebaar voor remmen herken ik wel, hoewel ik het volgens mij zelden tot nooit gebruik eigenlijk. Maar ja, ik fiets ook meestal op het platteland en daar heb ik zelden mensen achter mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *