wat te doen tegen fruitvliegjes
Lifestyle tips

Wat te doen tegen fruitvliegjes

Ondanks dat de temperaturen aan het dalen zijn, hebben wij opeens vele fruitvliegjes in huis. Erg vervelend om de hele tijd van die kleine vliegjes om je heen te hebben. En een paar fruitvliegjes lijken binnen no time te meervoudigen. Tijd dus om op zoek te gaan naar tips wat te doen tegen fruitvliegjes.

Fruitvliegjes komen vooral op rottend en gistend voedsel af. Ik dacht eigenlijk dat ze alleen in de zomer voorkwamen, maar dat is zeker niet het geval. Ze kunnen niet tegen erg kou of extreme warmte en gedijen goed bij een vochtige lucht. Maar dat betekent niet dat als het kouder wordt ze gelijk verdwijnen. Ze worden alleen wat minder actief.

In de winter zullen de meeste fruitvliegjes wel echt sterven van de kou. Ze kunnen dan alleen overleven als ze een warm plekje met voldoende voedsel hebben gevonden. Het is belangrijk dat dit dus niet ergens in jouw huis is! Als de lente start en temperaturen beginnen te stijgen, zullen overwinterde fruitvliegjes weer actief worden. Vrouwtjes gaan eitjes leggen waardoor er een hele nieuwe generatie fruitvliegjes actief wordt. En in de zomer zullen de fruitvliegjes het actiefst zijn. Kortgezegd geldt dat hoe warmer het is, hoe actief een fruitvliegje en hoe sneller de levenscyclus.

Wat te doen tegen fruitvliegjes: 6 tips

Oke, je kunt dus eigenlijk het hele jaar door last van fruitvliegjes hebben in huis. Alleen, wat te doen tegen fruitvliegjes? Ik zet graag 6 tips op een rijtje.

wat te doen tegen fruitvliegjes
  1. De eerste tip is natuurlijk om te zorgen dat je geen rottend of bedorven fruit hebt staan. Zo haal je de bron weg waar de vliegjes op af komen. Eet fruit dus lekker op voordat het te rijp wordt. Of gebruik het voor het maken van water met een smaakje.
  2. Verder is het belangrijk om je aanrecht schoon te houden. Dat geldt trouwens ook voor de eettafel en kookplaat. Voorkom dat hier etensresten liggen of bijvoorbeeld resten vruchtensap. Wist je trouwens dat fruitvliegjes van schoonmaakmiddel met fruitgeur houden? Gebruik dus liever een middel met een neutrale geur.
  3. Leeg je vuilnisbak op tijd. Het beste is natuurlijk om etensresten in de gft-bak die buiten staat te gooien. Mocht je iets in de vuilnisbak binnen hebben gegooid? Gooi de vuilniszak dan zo snel mogelijk weg, zodat dit geen fruitvliegjes lokt.
  4. Leg kruiden in de buurt van je fruit. Fruitvliegjes houden niet van de geur van lavendel, basilicum en bijvoorbeeld dille. Zo voorkom je dat ze op je fruit afkomen.
  5. Zet de ramen of deuren tegen elkaar open. Fruitvliegjes houden namelijk niet van tocht. Het voordeel is dat je huis ook gelijk weer fris en geventileerd is.
  6. Gebruik een val tegen fruitvliegjes. Je kunt deze makkelijk zelf maken. Hoe? Lees verder en ik geef je de DIY-instructies.

Wat te doen tegen fruitvliegjes: een zelfgemaakte val

Het is heel makkelijk om zelf een val te maken en iets tegen fruitvliegjes te doen. Wat heb je hiervoor nodig?

  • Klein plastic bakje (met dekseltje of folie om het af te dekken)
  • Ingrediënt met suiker of gist. Denk bijvoorbeeld aan honing of een mengsel van water met azijn

Het is verder heel simpel. Je doet de substantie in het bakje en dit dek je af. In de deksel of het folie prik je een klein gaatje. De fruitvliegjes zullen nu op de substantie afkomen en door het gaatje naar binnen gaan. Ze kunnen daarna alleen geen weg meer naar buiten vinden.
Tip! Zorg ervoor dat je de val ergens zet waar je geen last van de fruitvliegjes zult hebben. Midden in de keuken of bij het fruit is geen goed idee. Want daar wil je ze natuurlijk juist niet heen lokken.

Wat is jouw ultieme tip om fruitvliegjes te bestrijden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *