carneval in spanje
Barcelona life

Vieren wij carnaval in Spanje?

Ik kom niet uit het Zuiden van Nederland en dus is het dagenlang carnaval vieren mij niet met de paplepel ingegoten. Al vierde ik toen ik klein was op school natuurlijk wel carnaval. En toen ik iets ouder werd ging ik met vrienden naar feesten bij ons in de buurt. Hoe zit het met carnaval in Spanje vieren nu ik hier woon?

Carnaval is in Spanje niet zo groot als andere vieringen, zoals bijvoorbeeld Kerst, maar dat betekent niet dat er niets aan gedaan wordt. Vooral op de scholen wordt carnaval in Spanje gevierd. Al zijn er ook andere plekken waar je groots feest kunt vieren. Ben je toevallig in Barcelona tijdens carnaval? Of ergens anders in Spanje? Kijk dan vooral wat het programma met feesten is, om gezellig samen met de locals mee te doen!

Carnaval op school

Carnaval in Spanje wordt standaard op de scholen gevierd. Mijn kids moeten de hele week van carnaval, hier lokaal Carnestoltes genoemd, elke dag op een andere manier op school komen. Zo ging dochterlief de eerste schooldag van de week met een gek hoofddeksel op naar haar klas. En één van deze dagen moest zoonlief met allemaal rode stippen op zijn gezicht getekend op school verschijnen. Ook de kleren binnenstebuiten dragen en met een stropdas om op school komen stonden op het programma. Kijk dus niet vreemd op als je in de carnavalsweek kids met pleisters in het gezicht, gekke kapsels, in pyjama of verkleed op straat ziet lopen. Vrijdag is de afsluitende dag op school. Vaak komt Koning Carnaval dan een bezoekje aan de school brengen. En neemt hij de kids mee op een optocht door de buurt. Zoonlief mag zelf weten hoe hij die dag verkleed gaat (“Ik wil als Spiderman naar school mama!”), dochterlief heeft in haar klas een verkleedpak gemaakt. Dat belooft dus een gezellige middag te worden!

Carnaval in Spanje

Carnaval in Spanje: waar moet je zijn

In Barcelona worden tijdens het Carnavalsweekend allerlei activiteiten in de stad georganiseerd. Alleen zijn er nog andere plaatsen in Spanje waar carnaval veel groter gevierd wordt. Wil je weten waar je moet zijn om carnaval in Spanje te vieren? Het carnaval van Santa Cruz op Tenerife is één van de bekendste vieringen voor carnaval in Spanje. Hier wordt maar liefst drie weken feest gevierd! En dat in de stijl van carnaval in Rio de Janeiro – met optochten en Latijns-Amerikaanse muziek. Ook in Valencia, Cadiz en Madrid wordt carnaval groots gevierd. Bij de feesten in Cadiz staan humor, politieke satire en spot centraal. Samen met vrolijke muziek en een fantastisch vuurwerkspektakel. En op een half uurtje van Barcelona kun je meedoen met het carnaval van Sitges. Als je hierheen gaat, ben je trouwens niet alleen. Jaarlijks trekken de feestelijkheden in Sitges ruim een kwart miljoen bezoekers.

En, heb jij je verkleedkleren al klaar liggen om carnaval te vieren?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *