calcoltada
Barcelona life

Een calçotada in Catalunya

Wij hebben met vrienden een calçotada gevierd. Heb jij wel eens van een calçotada gehoord? Als je de eerste maanden van het jaar Barcelona of andere plaatsen in Catalunya bezoekt, zul je dit zeker vaak tegenkomen. Een calçotada is een gastronomisch feest waarbij calçots worden gegeten. Het draait allemaal om gezelligheid, lekker eten en barbecueën met vrienden. Wat zijn calçots precies en hoe eet je deze lokale lekkernij? Duik mee in de wereld van calçots!

Wat is een calçot eigenlijk?

Een calçot is een soort ui of sjalot waarvan het eetbare gedeelte ongeveer 15-25 centimeter lang is. Calçots worden op de barbecue bereid, het liefst op een vuur van hout. Als de calçot goed geroosterd is, is de buitenste laag geheel verkoold maar het interieur zacht en romig (en zoet van smaak). Je trekt de buitenste laag van de calçot eraf en eet het zachte gedeelte. Wees gewaarschuwd: je handen zijn na het schoonmaken en eten van calçots helemaal zwart. Je doopt de calçot voor het eten trouwens eerst nog in een speciale saus voor calçots, gemaakt van onder andere gemalen amandelen. Mes en vork heb je bij dit gerecht niet nodig, je gebruikt alleen je handen. Aangezien het nogal een knoeiboel kan worden om lange slierten in een saus te dopen en dan op te eten zonder ze te snijden, is het aan te raden een slabbetje voor te doen.

Calçotada

Het menu van een calçotada

De calçots worden vanaf de barbecue in krantenpapier gewikkeld, waarin ze nog een tijdje kunnen nagaren en daarna op tafel geserveerd. Bij een calçotada bestaat het menu trouwens niet alleen uit calçots. Op de barbecue wordt ook vlees bereidt. Traditioneel is dit een butifarra, een lange worst. Ook groenten en aardappelen kunnen op de barbecue gekookt worden. En verder is ´pa amb tomàquet´ (stokbrood ingesmeerd met tomaat) natuurlijk op de tafel te vinden. Het brood wordt vaak ook even geroosterd op de barbecue. Het toetje bij een calçotada is een sinaasappel. Het geheel wordt vergezeld met een lekkere rode wijn!

Wil je ook calçots eten?

Trek gekregen om calçots te eten? In veel restaurants vind je in de maanden januari – april een speciaal menu met calçots. Ook kun je zelf calçots bereiden. Het gebruikelijkst, en ook gezelligst, is om naar een picnic plek buiten de stad te gaan en daar een barbeque te organiseren. Er zijn speciale plekken waar je met groepen vrienden (en kids) heel goed een dag kunt vertoeven. Terwijl de kids lekker spelen, bereid je de calçots en het vlees op de barbeque. Om daarna lekker met zijn allen te genieten van het eten.

Eet smakelijk!

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *